Gubitak seksualne želje

Pitanje:G.D.(44) Kao ženu s invaliditetom često me gledaju kao aseksualnu osobu. Nije me to ranije smetalo, imam stalnu vezu i bila sam zadovoljna svojim seksualnim životom.  Već neko vrijeme nemam seksualnu želju, gubim samopouzdanje zbog toga i ne znam kako to objasniti partneru. Muči me i nesanica, jednostavno ne razumijem što mi se događa. Molim vas savjet.

 

Žene mogu imati smanjenu želju u bilo koje doba, no liječnici ističu da je to prolazna i rješiva poteškoća u vezi. S dovođenja hormona u red, vraća se i spolna želja uz preduvjet da je emocionalna veza između partnera i supružnika stabilna. Ako ne nedostaje komunikacije, nježnosti i zajedničkih zadovoljstva, kao uzrok smanjenja ženskog libida navode se i psihološki uzroci poput preopterećenosti, stresa, nezadovoljstva vlastitim izgledom i depresija. . Emocionalna bliskost je, posebno za žene, jedan od glavnih sastojaka seksualne želje. Česte rasprave, nedostatak komunikacije ili nepovjerenje mogu u potpunosti ubiti seksualnu želju.

Psihološki uzroci realno povremeno pogađaju svaku osobu, a neće se pretvoriti u dugoročne periode bez ili s vrlo malo seksa. 
Znanstvenici tvrde da je pravi uzrok smanjenje testosterona. U tijelu zdrave žene do srednjeg doba nalazi se čak deset puta više ovog hormona nego estrogena. On djeluje na raspoloženje, energiju i libido kod žena - baš kao u tijelu muškaraca. Ključna stvar je to što se proizvodnja testosterona stimulira redovnim seksom. Stoga, kad jednom žena izgubi volju za seksom, lako može ući u začarani krug. Naime, prihvaćanje nedostatka spolne želje može postatiti uzrok smanjenja libida u budućnosti, ističu stručnjaci.

Razlog je često i stres na poslu, financijski problemi, obiteljska situacija, bolest bliskih osoba i sve ono što remeti vaš osobni mir. Vi možete držati nivo stresa pod kontrolom kroz razne tehnike za upravljanje stresom, a ako mislite da je potrebno potražite savjet liječnika.

Poznato je da  alkohol može umrtviti vašu želju za seksom. Što god vam kvari san, uzrokuje umor, a time i ubija seksualnu želju. Smanjenje libida često se povezuje i s korištenjem nekih liijekova (antidepresiva, lijekovi za krvni tlak, antihistamini , a neke studije pokazuju i povezanost oralne kontracepcije).

Teško je osjećati seksualnu želju dok imate lošu sliku o vlastitom tijelu i nisko samopoštovanje. To nije nerješiv problem, može vam pomoći razgovor s bliskom ili stručnom osobom.

Seks bez intime je ubojica seksualne želje. Intima nije samo šifra za seks. Ukoliko je vaš seksualni život neutralan, probajte provoditi više vremena sa partnerom - nasamo. Razgovarajte, mazite se, razmenjujte poruke. Naučite  pokazivati privrženost bez upražnjavanja seksa. Kako se gradi intima, gradi se i seksualna želja.

 

In-Portal