1 sat, 1 dan, 1 život: Kampanja koja ukazuje na 'epidemiju smrtnosti od karcinoma'

U kampanji sudjeluju Mila Horvat, Iva Šulentić i Miroslav Ćiro Blažević, koji pozivaju građane na obavljanje redovnih preventivnih pregleda koji im mogu spasiti život

 

Upravo je pokrenuta kampanja "1 sat, 1 dan, 1 život" koju podržavaju Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ), krovna organizacija koja okuplja više od 70 zdravstvenih udruga diljem Hrvatske i specijalizirani portal onkologija.hr, a koju su inicirali poliklinika Radiochirurgia Zagreb i tvrtka Siemens Healthcare.

Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj, odmah iza bolesti srca i krvnih žila.
Godišnje od raka u Hrvatskoj umre skoro 14.000 osoba što znači da će do kraja ovog dana 38 osoba izgubiti bitku s ovom opakom bolesti.
Kod muškaraca najučestaliji je karcinom pluća, zatim kolorektalni karcinom i karcinom prostate, dok žene u Hrvatskoj najviše obolijevaju od karcinoma dojke, zatim kolorektalnog karcinoma i naposljetku karcinoma pluća.
Jedan od glavnih razloga ovih poražavajućih podataka je činjenica da se većina karcinoma otkrije tek u kasnijim fazama bolesti kada su i mogućnosti liječenja manje.
Probirni ili screening pregledi za karcinom ovdje su od neprocjenjive važnosti jer pomažu u otkrivanju raka dok je bolest još uvijek u ranoj fazi i dok još ne postoje nikakvi simptomi.

U kampanji sudjeluju Mila Horvat, Iva Šulentić i Miroslav Ćiro Blažević, koji pozivaju građane na obavljanje redovnih preventivnih pregleda koji im mogu spasiti život.

Saznajte više o kampanji na stranici 1zivot.hr.

Božica Ravlić