Povijesni uspjeh: Davor Komar okitio se zlatom na Svjetskom prvenstvu za boćare s invaliditetom

U BC1 kategoriji Martin Frković odigrao je jako dobru utakmicu protiv domaće predstavnice Kinge Koze, treće nositeljice turnira, koja je pobijedila 3:2 doslovno zadnjom boćom

 

U ponedjeljak je u pojedinačnom dijelu natjecanja na Regional Openu, službenom BISFed natjecanju, Hrvatska došla do prvog zlata u povijesti u konkurenciji boćara s invaliditetom, a zlatnim se odličjem okitio Davor Komar.

Ždrijeb je htio da naš najveći adut za medalju Davor Komar bude u grupi A, zajedno s najvećim favoritom cijelog turnira, srebrnog pojedinačno i zlatnim u paru na POI u Riju 2016. te aktualnim europskim prvakom i u paru i pojedinačno, trenutno 2. na svjetskoj rang-listi Slovakom Samuelom Andrejčikom, te najboljim izraelskim igračem Dannyjem Cohen-Solalom.

S druge strane, Damira Jurena ždrijeb je smjestio u grupu B, dodijelivši mu za protivnike drugog nositelja turnira Portugalca Domingosa Vieiru, trenutno sedmog na svjetskoj rang-listi, i drugog izraelskog igrača Rafaela Banana, dok je Melisa Osmanović završila u grupi s Nijemcem Borisom Nicolaija i Šveđaninom Tobiasom Petterssonom.

Kako je iz svake od šest grupa prolazio samo najbolji te samo dva najbolja druga, bilo je jasno da neće biti lako dokopati se četvrtfinala. U prvim utakmicama krenulo je prilično dobro. Komar je s 5:3 pobijedio Cohen-Solala, Osmanović je s visokih 10:1 dobila Petterssonom, dok je Juren u tijesnoj utakmicom izgubio od Vieire s 5:3, što je i dalje davalo nadu za prolaz dalje.

U drugim utakmicama u grupama Juren je potpuno nadigrao Izraelca, dok je Melisa izgubila od Nicolaija. U najiščekivanijoj utakmici dana Davor Komar s uvjerljivih je 7:0 kući poslao Samuela Andrejčika, a on sam prošao u četvrtfinale. U četvrtfinale je, kao najbolji drugoplasirani prošao je i Damir Juren, dok je Melisa turnir završila na 9. mjestu. Voljom ždrijeba, u četvrtfinalu naša dva igrača sastala su se međusobno. U zanimljivoj utakmici pobjedu je odnio Komar plasiravši se tako u polufinale.

U polufinalu dočekao ga je Boris Nicolai iz Njemačke, koji ovaj put nije imao baš nikakve šanse. Najboljom igrom do tada Davor Komar se plasirao u finale pobijedivši s uvjerljivih 13:0. Drugi finalist očekivano je bio Domingo Vieira iz Portugala. Portugalac je bolje otvorio susret, povevši 2:0 nakon prve igre, no Komar već u drugoj igri okreće na 3:2, a potom osvaja još po bod u preostale dvije igre za sjajnih 5:2 i prvo zlato ikad za naše boćare s invaliditetom na nekom službenom BISFedovom turniru.

Naši brončani dečki iz BC1/BC2 tima nisu uspjeli u pojedinačnom dijelu natjecanja napraviti značajniji rezultat, a tome nije pomogao ni težak ždrijeb. U BC1 kategoriji Martin Frković odigrao je jako dobru utakmicu protiv domaće predstavnice Kinge Koze, treće nositeljice turnira, koja je pobijedila 3:2 doslovno zadnjom boćom. Od tog poraza Martin se nije uspio oporaviti u zgusnutom rasporedu te je izgubio i od ostala dva protivnika – najprije od slovačkog prvaka Tomaša Krala, a zatim i od drugog nositelja turnira Jakuba Nagya.

U BC2 kategoriji ždrijeb je Marka Turkovića smjestio u grupu A s prvim nositeljem Abiliom Valenteom (na kraju srebrnom) i Nijemcem Manuelom Wolfsteinerom. Iako je Marko pružio dosta dobre igre, pogotovo protiv favoriziranog Valenteom, izgubio je obje utakmice s 5:0 i 8:1.

Kristijan Trampuž za protivnike je dobio sjajnu Portugalku Christinu Goncalves (na kraju brončanu), od koje je doživio uvjerljivi poraz, te dvoje domaćih – Patryka Barszczyka, kojega je pobijedio 4:1, te Mariju Furtak, od koje je, unatoč vrlo dobroj igri, izgubio 5:0 te se nije plasirao u četvrtfinale.

U BC3 kategoriji Alen Juretić doživio je uvjerljive poraze od domaćeg igrača Bartolomeu USA Nowosadowskog i iskusne Nijemice Petre Benharkat. Marko Arambašić pobijedio je mađarskog predstavnika Andrasa Nagyja 5:1 te izgubio od drugog nositelja turnira, Šveđanina Sebastiana Hoegrella 7:1, a u osmini finala poražen je od sjajnog Čeha Adama Peške (na kraju srebrnog) te se tako oprostio od daljnjeg natjecanja.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti