Europski socijalni fond: Poziv na dostavu projektnih prijedloga za ‘Zaželi – program zapošljavanja žena’

Program je vrijedan nešto više od 400 milijuna kuna, a njime se planira na području čitave Hrvatske zaposliti oko 3.000 žena na poslovima brige o starijim osobama


 

Na internetskim stranicama Europskih strukturnih i investicijskih fondova raspisan je natječaj – otvoreni (trajni) poziv na dostavu projektnih prijedloga, bespovratna sredstva, za ‘Zaželi - Program zapošljavanja žena’ u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020 pod nadležnošću Ministarstva rada i mirovinskog sustava,.

Program je vrijedan nešto više od 400 milijuna kuna, a njime se planira na području čitave Hrvatske zaposliti oko 3.000 žena na poslovima brige o starijim osobama.

Nadležan je Europski socijalni fond.

Natječaj je otvoren od 30. lipnja 2017. do 31. prosinca 2020., a na tom području socijalne uključenosti, odnosno zapošljavanja, mogu se prijaviti jedinice lokalne i područne (reginalne) samouprave te neprofitne organizacije.

Kako je napisano, poziv ‘Zaželi - program zapošljavanja žena’ u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena.

“U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva pogotovo uzevši u obzir da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Poziv će provoditi jedinice lokalne uprave i samouprave i neprofitne organizacije u trajanju do 30 mjeseci, a namijenjen je zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice. Zahvaljujući ovome Pozivu na području čitave Hrvatske planira se zaposliti gotovo 3.000 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige za gotovo 12.000 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Projekti će se provoditi u teško dostupnim područjima (ruralna područja i otoci) te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka”, objašnjeno je u Pozivu.

Na natječaj se sa svojim projektima mogu prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i neprofitne organizacije. Obavezni partneri na projektu su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centri za socijalnu skrb, a kao ostali partneri na ovome projektu mogu sudjelovati udruge, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe vjerskih zajednica, kao i ustanove.

“Prihvatljive aktivnosti ovog Poziva su zapošljavanje žena iz ciljnih skupina u svrhu potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u lokalnoj zajednici, obrazovanje i osposobljavanje žena iz ciljanih skupina koje će pružati potporu i podršku starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim kućanstvima te osiguranje materijalnih uvjeta za provedbu aktivnosti pri pružanju potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju (nabava higijenskih potrepština te potrepština za održavanje kućanstava osoba za koje će žene skrbiti, nabava bicikala)”, objašnjeno je u Pozivu.

Minimalna vrijednost bespovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900.000 kuna, dok je najviša predviđena vrijednost projekta 10.000.000 kuna. Prihvatljivi troškovi projekata financirati će se u potpunosti, odnosno 100 posto troškova.

Poziv se provodi u okviru Specifičnog cilja 9.i.1. Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, i borba protiv svih oblika diskriminacije.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 400.900.000 kuna.

Vezano za iznos bespovratnih sredstava po projektnom prijedlogu, najmanji iznos zatraženih bespovratnih sredstava može iznositi 900.000 kuna, a najviši iznos zatraženih bespovratnih sredstava može iznositi 10.000.000 kuna.

U vezi sufinanciranja projekta, udio financiranja po pojedinom projektu iznosi 100 posto prihvatljivih troškova, tj. prijavitelji/partneri ne osiguravaju sufinanciranje projekata iz vlastitih sredstava.

Pitanja mogu biti poslana elektroničkom poštom na email adresu:esf.info@mrms.hr, te će se objaviti na središnjoj internetskoj stranici ESI fondova i ESF stranici najkasnije sedam kalendarskih dana od dana zaprimanja svakog pitanja.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti