Otkako sam stekla invaliditet u našem je braku nestalo ljubavi

PITANJE: C. E. (48) Bolest koja je dovela do moga invaliditeta i donijela brojne promjene cijeloj obitelji krenula je prije osam godina. Tada smo suprug i ja imali brak u kojem nije nedostajalo ljubavi, pažnje i razumijevanja.

 

S vremenom djeca su odrasla, mi smo se mijenjali, kao i ja osobno zbog bolesti. Danas znam da suprug ima ljubavnicu, iako ne odustaje od seksualnih odnosa i sa mnom. Istina je da imamo brojne probleme, no tko ih nema!? Bježi li nevjerom od problema i ima li smisla održavati ovakav brak?

ODGOVOR: Kad muškarci počnu varati, seksualno postanu hiperaktivni, a to što imaju ljubavnicu ne znači da prekidaju seksualne odnose u braku. Često je supruga još uvijek ona s kojom se seksualno osjećaju najugodnije. Klinički psiholog Andra Brosh navodi da muškarci koji varaju nisu prestali voljeti svoju suprugu, postali su nezadovoljni trenutnim stanjem, a varanje se obično događa u fazama kada se parovi skrase, dobiju djecu i učvrste život koji su gradili zajedno.

Obiteljska terapeutkinja Susan Mandel naglašava da muškarci vole svoje žene, ali ne znaju kako riješiti probleme, pa izvana traže kako popuniti nastale praznine. Muškarci žele sve i imaju iskrivljenu ideju da će im druga žena pomoći da čežnja nestane. Potom će moći nastaviti živjeti sretno sa ženom. I ljubavnicama – bez suočavanja s pravim problemom.

Praksa je pokazala da parovima koji su ostali zajedno prvenstveno zbog toga što se vole, ljubav često nakon prevare postane još jača i čvršća. Nevjera i iskustvo sa nekim drugim samo su im pokazali koliko je lijepo i vrijedno ono što imaju kod kuće. Na neki način, to im je iskristaliziralo osjećaje i želje, pa su nastavili graditi ljubav koju su ostvarili. Stvar je u tome, oni brakovi koji traju “dok ih smrt ne rastavi”, ne traju zato što su njihovi početni osjećaji ljubavi bili jači. Takvi brakovi traju jer oba partnera aktivno odabiru voljeti drugu osobu u vezi. Prava ljubav nije osjećaj. To je izbor. To je odluka koju donosite svaki dan, odluka da ćete ostati s tom osobom s kojom ste stupili u brak.

In Portal