Nova studija: Djeca s teškoćama u razvoju imaju tri puta veću šansu da budu zlostavljana

Pedijatri i oni koji rade s obiteljima koje imaju dijete s invaliditetom trebaju biti svjesni potrebe za dodatnom podrškom ovim obiteljima kako bi se zadovoljile potrebe djeteta

 

Studija Telethon Dječjeg Instituta, objavljena u časopisu Pediatrics, otkrila je da djeca s teškoćama u razvoju imaju tri puta veću vjerojatnost da budu zlostavljana u odnosu na drugu djecu.

A taj rizik od zlostavljanja jako ovisi o vrsti invaliditeta.

Nadzorna autorica, doktorica Melissa O'Donnell, kaže da studija jasno pokazuje da je obiteljima djece s invaliditetom potrebna jača podrška.

Istraživanje, koje je financiralo Nacionalno vijeće zdravstva i medicinskog istraživanja i Australsko istraživačko vijeće, proučilo je više od 500.000 djece rođene u Zapadnoj Australiji između 1990. i 2010. godine.

Otkrili su da je ukupno 4,6 posto djece imalo optužbe za zlostavljanje, a jedna od tri argumentirane optužbe uključivala je dijete s invaliditetom.

Djeca s intelektualnim teškoćama, mentalnim i bihevioralnim, ili poremećajima ponašanja bila su u najvećoj opasnosti, rekla je nadzorna autorica, doktorica Melissa O'Donnell.

Djeca s autizmom imaju manji rizik od zlostavljanja, a djeca s Down sindromom, urođenim manama ili cerebralnom paralizom imaju isti rizik kao i djeca bez invaliditeta.

Doktorica O'Donnell kaže da je za djecu s većim rizikom od zlostavljanja bilo više vjerojatno da će imati mlade roditelje ili roditelje koji su bili hospitalizirani zbog problema s mentalnim zdravljam i žive u "lošijem" susjedstvu.

"Ove obitelji već imaju više stresa i manje resursa za pristup uslugama za posebne potrebe svoje djece", rekla je O'Donnell.

Pedijatri i oni koji rade s obiteljima koje imaju dijete s invaliditetom trebaju biti svjesni potrebe za dodatnom podrškom ovim obiteljima kako bi se zadovoljile potrebe djeteta.

"Ali i za pružanje potpore roditeljima u upravljanju često složenijim roditeljskim okruženjem", dodaje doktorica O'Donnell.

Na širem planu, kaže, vlade imaju važnu ulogu u osiguravanju pristupa odgovarajućim službama i strukturama podrške za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti