Tibetanska gljiva: Eliksir za sve generacije

Pomaže kod nesanice i depresije, bronhitisa i astme, psorijaze i ekcema. Uz to, potvrđeno je da tibetanska gljiva u sebi sadrži sve vitamine neophodne za pravilan rad ljudskog organizma, tako da usporava starenje, otklanja umor, prirodno je sredstvo za potenciju, kako kod muškarca tako i kod žena

Tibetanska gljiva ili kefirna zrnca upotrebljavaju se za proizvodnju kefira. Kefir je fermentirano mlijeko, sadrži značajne probiotske kulture neophodne za dobro zdravlje, posebno crijeva, ali i čitav organizam.
Tibetanska gljiva je rijetka bijela gljiva iz Indije koju u Europu donosi profesor Sokolovski sa sveučilišne klinike u Glewitz-u (Poljska), nakon što je obolio od raka jetre u Indiji,  gdje su ga monasi liječili tibetanskom gljivom Posljednjih godina tibetanska gljiva intenzivno je ispitivana u Njemačkoj i mnogi stručnjaci se slažu da djeluje na mnoge bolesti, čak usporava metastaze te  preventivno u očuvanju zdravlja.
Priprema kefira izvodi se stavljanjem kefirnih zrnca (1 velika žlica) u staklenku gdje se preliju nekuhanim mlijeko (2,5 dcl). Staklenka se poklopi tanjurićem i ostavi na tamnom i toplom mjestu. Ne u hladnjaku! Nakon 24 sata kefirna zrnca istresu se zajedno s mlijekom u plastično cjedilo (ne metalno) te se dobiveni kefir procijedi u plastičnu posudu ili keramičku šalicu. Kefir možete spremiti u hladnjak. Kefirna zrnca (gljivice) koje su ostale u cjedilu potom se isperu pod mlazom hladne vode i opet vrate u staklenku, preliju mlijekom i ostave sljedećih 24 sata. Zrnca se ne smiju dodirivati rukama već plastičnom žlicom. Kefir se pije 20 dana, tada se radi pauza od deset dana. Tijekom pauze gljiva se redovito pere i prelijeva mlijekom jer bez mlijeka pocrni i postane neupotrebljiva. Kefirna zrna vremenom rastu, već poslije deset dana imat ćete dovoljno za duplu dozu. Možete koristiti kravlje mlijeko, kozje mlijeko, obično ili organsko mlijeko. Mlijeko se može mijenjati bez negativnog efekta na kefir. Možete koristiti kokosovo i bademovo mlijeko, ali kefirna zrnca čuvaju se samo u kravljem mlijeku (pojedini izvori navode da se mogu čuvati i u vodi). Ako želite napraviti pauzu, kefirna zrna sa mlijekom možete čuvati oko deset dana u hladnjaku.
Koristi kefira od tibetanske gljive pripisuju se mnogi pozitivni učinci kod velikog broja bolesti. Djeluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu, kao prirodni antibiotik, smanjuje upalne bolesti kao što su reuma i artritis, jača imunološki sustav i ubrzava zacjeljivanje rana, poboljšava probavu i pravilno iskorištavanje nutrijenata iz hrane.  Liječi bolesti crijeva kao što su sindrom iritabilnog crijeva, sindrom propusnosti crijeva, zatvor, nadutost, dijareja. Pomaže kod bolesti želuca kao što su gastritis i čir na želucu. Čisti i detoksicira tijelo. Poboljšava funkciju jetre i djeluje protiv žučnih kamenaca. Pomaže kod krvožilnih oboljenja. Snižava šećer u krvi, visoki krvni tlak i visoke masnoće u krvi. Liječi gljivična oboljenja. Pomaže u zaustavljanju rasta malignih stanica. Normalizira metabolizam i tako potpomaže gubljenje prekomjerne tjelesne težine. Pomaže kod nesanice i depresije, bronhitisa i astme, psorijaze i ekcema. Uz to, potvrđeno je da tibetanska gljiva u sebi sadrži sve vitamine neophodne za pravilan rad ljudskog organizma, tako da usporava starenje, otklanja umor, prirodno je sredstvo za potenciju kako kod muškarca tako i kod žena.

Piše: Božica Ravlić