Udruga invalida rada Zagreba: Brojne aktivnosti tijekom ožujka najveće udruge osoba s invaliditetom

Udruga obavještava da svi članovi mogu ostvariti pogrebni standard uz otplatu jednokratnog iznosa od 7.200 kuna na rate na vremenski rok od 10 godina u sklopu Prve građanske udruge za sjajne pogrebe i posmrtnu pripomoć

 

Budući da Grad Zagreb započinje provedbu analize stanja pristupačnosti svih stambenih zgrada bez dizala, kako bi se u budućnosti prilagodile osobama s invaliditetom, Udruga invalida rada Zagreba poziva da se članovi odazovu u prikupljanju upitnika s informacijama o osobama s invaliditetom koje imaju poteškoće u kretanju, a pritom i neriješeno pitanje pristupačnosti u stambenim zgradama, koju snimku stanja za te potrebe provodi Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom do 9. ožujka ove godine. Upitnik se nalazi na poveznici www.uir-zagreb.hr/aktivnosti-hr/168-grad-zagreb-pristupacnost-zgradama. Ukoliko ste i vi takva osoba, ispunite upitnik i pošaljite ga putem emaila na: uir@uir-zagreb.hr, do 9. ožujka; a ukoliko znate takvu osobu, proslijedite im poveznicu i neka upitnik ispune sami i pošalju ga putem emaila također na gornju adresu do navedenog datuma.

Nakon što su se u ponedjeljak 13. veljače predstavili novi suradnici Udruge, i to Pogrebno poduzeće Zagreb - jedno od najvećih i najstarijih europskih pogrebnih društava, utemeljeno 1835. godine, Udruga obavještava da svi članovi mogu ostvariti pogrebni standard uz otplatu jednokratnog iznosa od 7.200 kuna na rate na vremenski rok od 10 godina u sklopu Prve građanske udruge za sjajne pogrebe i posmrtnu pripomoć. Detalji i uvjeti vezani za sam pogrebni standard mogu se saznati osobno na adresi Ulica Pavla Radića 9 u Zagrebu, i to utorkom, srijedom i četvrtkom u vremenu od 10 do 13 sati, ili putem telefona 099/4719406 – kontakt: Momir. Više o Prvoj građanskoj udruzi može se pročitati na njihovoj službenoj stranici: prva-gradanska-posmrtna-pripomoc.hr. Popust se ostvaruje predočenjem važeće članske knjižice na navedenoj adresi.

Radionica učenja njemačkog jezika - osnove njemačkog jezika, za članove UIR-a Zagreba koji su učili njemački te nisu potpuni početnici, krenula je od 21. veljače 2017., svakog utorka od 12,30 do 14,00 sati. Konverzacija na engleskom jeziku, za članove koji imaju predznanje engleskog jezika, kreće od 1. ožujka 2017., svake srijede od 17,00 do 18,00 sati. Prijave su obavezne kod Anite ili Stanka, 01/4876294, anita@uir-zagreb.hr; stanko@uir-zagreb.hr. Prednost upisa u grupu imaju članovi koji nikad nisu pohađali radionice stranih jezika u sklopu ovih aktivnosti.

U sklopu aktivnosti 'Uči i osvoji', Udruga poziva na predavanje svojeg pravnika u ponedjeljak, 27. veljače 2017. u 15 sati, čija je tema 'Ugovor o doživotnom uzdržavanju'. Moći će se saznati na što treba paziti prilikom sklapanja ugovora, što se mora nalaziti u sadržaju i koje su pravne posljedice istog, kao i još mnogo toga. U ponedjeljak, 6. ožujka 2017., u 15,00 sati, Marica Mirić, članica Predsjedništva krovne organizacije svih udruga osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj - Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, predstavit će ukratko Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom punih deset godina nakon njena usvajanja. Svrha Konvencije je promicanje, zaštita i osiguravanje punog i ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava i temeljnih sloboda osoba s invaliditetom i promicanje poštivanja njihovog urođenog dostojanstva. Moći će se saznati što su se države stranke, pa tako i Republika Hrvatska, obvezale odraditi u tom smislu, bez bilo kakve diskriminacije na osnovi invaliditeta. Dolaskom na sva predavanja i prezentacije u 2017. godini automatski se sudjeluje na aktivnosti 'Uči i osvoji', u sklopu koje se mogu osvojiti vrijedne nagrade. Detalji o uvjetima i nagrađivanju nalaze se na mrežnim stranicama.

U sklopu 'Otvorenog sata' s predsjednikom Udruge invalida rada Zagreba, koji će se održati u klupskim prostorijama u srijedu, 1. ožujka 2017., u terminu od 15 do 16 sati, pozivaju se članovi da dođu i predlože kako Udruga može pomoći osobama s invaliditetom, da iznesu ideje koje mogu poboljšati rad Udruge, kao i da iznesu probleme koji ih muče.

Kreativno-likovna radionica i radionica ručnih radova, u sklopu kojih se može naučiti šivati i oslikavati tekstil, održat će se u četvrtak, 2. ožujka u 15 sati.

Vezano za četvrti po redu Memorijal Marije Topić, koji će biti sportsko-zabavnog karaktera, a održat će se od 3. ožujka do 28. travnja 2017. uz finale 13. svibnja, iz Udruge napominju da su promijenjeni termini prednatjecanja belota, dok se detalji o disciplinama, kao i rokovi za prijavu te termini održavanja prednatjecanja po pojedinim aktivnostima mogu provjeriti na mrežnim stranicama Udruge.

Nakon izložbe slika umjetnice bez ruku Marije Glavičić-Počuć, koja traje do 3. ožujka, otvorit će se u četvrtak, 9. ožujka 2017., u 15 sati, izložba članice Liljane Smontara. Ulaz će biti slobodan za sve zainteresirane, od ponedjeljka do petka, od 8 do 20 sati, a bit će postavljena do 17. ožujka. Slikarica pokazuje interes za likovnom umjetnošću od djetinjstva i rado se odaziva na mnogobrojne humanitarne likovne kolonije domaćeg i međunarodnog karaktera, kreativne radionice i skupne izložbe, a 2015. godine postavila je i svoju prvu samostalnu izlozbu.

Prijave za program 'Ljetovanje 2017.' traju do 17. ožujka 2017. - Thalassotherapija Crikvenica, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju PGZ. Zbog velikog interesa u 2016. godini, za ovu godinu povećan je smještajni kapacitet i produženo trajanje boravka. Informacije o trajanju sezone, terminima, cijeni, uvjetima prijave i ostali detalji mogu se saznati u prostorijama Udruge, od ponedjeljka do petka, od 8 do 14 sati, ili na mrežnoj stranici. U terminu od 3. lipnja do 2. listopada 2017. u Thalassotherapiji Crikvenica neće se odvijati rekreativno-zdravstveni program pa neće biti moguće rezervacije boravaka za isti.

Obuka neplivača kreće s radom od 24. ožujka 2017., svakog petka od 12,00 do 13,00 sati, Sportski park Mladost, Jarunska ulica 5. Prijave traju kod Anite ili Stanka, 01/4876294, klub@uir-zagreb.hr; anita@uir-zagreb.hr; stanko@uir-zagreb.hr.

Klaudija Klanjčić