Ministrica Murganić: Nepravedno je da jedna velika skupina osoba s invaliditetom bude zakinuta za pravo na njegovatelja

"Smatrali smo da je je nepotrebno dalje činiti tu nepravdu i htjeli smo to ispraviti, pa smo već poslali centrima za socijalnu skrb naputak da se članak o statusu roditelja njegovatelja primjenjuje onako kako treba", rekla je ministrica socijalne politike

 

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić ocijenila je u petak kako je sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj dosta centraliziran, pa treba razvijati vaninstitucionalnu socijalnu zaštitu u suradnji s lokalnim zajednicama.

 "Splitsko-dalmatinska županija ima dobro razvije ustanove socijalne zaštite, ali sada želimo razvijati i vaninstitucionalnu zaštitu", izjavila je ministrica Murganić novinarima u Splitu, nakon sastanka sa županom Zlatkom Ževrnjom i njegovim suradnicima, na kojem se razgovaralo o socijalnoj skrbi. Naglasila je kako se mijenjaju potrebe i prava korisnika socijalne skrbi, pa u njezinu ministarstvu žele sa županijama, gradovima i općinama definirati koje su to specifične potrebe koje treba ugrađivati u strategije i financijske planove.

 Razvoj vaninstitucionalne socijalne zaštite tumači kao potrebu jer je hrvatska nacija stara te je diljem države staračkim i samačkim domaćinstvima potrebno pomoći. "Mi smo se kao društvo sigurno promijenili i više ne funkcionira susjedstvo na bazi nekakve pomoći. Ako to znamo, onda se s razine sustava i institucija moramo pobrinuti da ljudima, koji su već nemoćni, a ne žele ili im nije potreban smještaj izvan njihovih domova, omogućimo pružanje usluga i pomoći", poručila je Murganić.

 Na pitanja vezana uz naknade za njegovatelje rekla je kako njihov status regulira važeći Zakon o socijalnoj skrbi, a u praksi su status njegovatelja ostvarivali roditelji djece s teškim intelektualnim, tjelesnim ili združenim oštećenjima, odnosno bolestima te im je zbog toga potrebna skrb gotovo 24 sata na dan. "Roditelji njegovatelji su ostvarivali naknadu od 2.500 kuna i na to su se obračunavali porezi. Dakle, bio je status radnog odnosa, a to je i dalje jedna dobra mjera i pravo. Međutim, upiti s terena su bili - što kad dijete više nije dijete, a invalidnost ostaje i što s onim osobama s invaliditetom koje moraju imati njegu u okviru kućanstava svojih obitelji, a njihovi njegovatelji, dakle supružnici izvanbračni ili bračni, braće, sestre ne mogu ostvariti status njegovatelja", istaknula je.

 Napomenula je kako su pravobraniteljica i Visoki upravni sud upozorili da je jedna velika skupina osoba s invaliditetom zakinuta za to pravo, što je nepravda u odnosu na djecu koja su to ostvarila. "Smatrali smo da je je nepotrebno dalje činiti tu nepravdu i htjeli smo to ispraviti, pa smo već jučer poslali centrima za socijalnu skrb naputak da se članak o statusu roditelja njegovatelja primjenjuje onako kako treba. Na taj ćemo način pomoći obiteljima osoba s invaliditetom, a smanjit ćemo i pritisak na smještaj koji je uvijek nedostatan", rekla je Murganić. Složila se s kritikama da je preduga procedura dobivanja statusa njegovatelja.

 Ministrica se u Splitu iza zatvorenih vrata sastala i s ravnateljima centara za socijalnu skrb i domova za starije i nemoćne osobe u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na temu deinstitucionalizacije sustava socijalne skrbi te o razvoja udomiteljstva i drugih oblika skrbi za djecu. Ona će večeras otputovati u Supetar na Braču i ondje posjetiti Udrugu roditelja djece s teškoćama u razvoju "Brački pupoljci".

Hina