Hrvatsko novinarsko društvo: Sabor treba razriješiti Gorana Radmana

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman s druge strane energično tvrdi da neće dati ostavku te poručio kako više neće tolerirati zavjeru protiv HRT-a za koju je optužio političare, interesne klanove i novinare koji prate rad HRT-a zbog čega su oni prije kraja napustili konferenciju za novinare

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka ocijenio je da bi Hrvatski sabor trebao razriješiti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Gorana Radmana zbog nepotizma i "svih dosadašnjih slučajeva sukoba interesa", a kako bi se sačuvao javni HRT.
Nakon što su mediji otkrili da Radman u imovinskoj kartici nije prijavio vlasništvo hotela u Sloveniji te što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je to bio dužan učiniti Radman je kazao da se neće sam povući s HRT-a i poručio da neće tolerirati zavjeru protiv HRT-a za koju je optužio političare, interesne klanove i novinare.

"Nevjerojatno je da je čovjek koji je izabran za šefa javne televizije i radija na ovakav način kao Radman doživljava javne kritike. To što su novinari otkrili da nije deklarirao da ima hotel u vlasništvu on doživljava kao plan novinara da ugroze život njegove djece i njegovu imovinu. To je dosita bizarno razmišljanje. Zbog nepotizma i svih dosadašnjih slučajeva sukoba interesa g radmana bi sabor trebao razriješiti i to zato da b i se očuvao javni HRT, a ne da bi se uništio kako on to vidi", izjavio je Duka za Hinu.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman rekao je danas da neće dati ostavku te poručio kako više neće tolerirati zavjeru protiv HRT-a za koju je optužio političare, interesne klanove i novinare koji prate rad HRT-a zbog čega su oni prije kraja napustili konferenciju za novinare.
"Neću sam otići. Hrvatski sabor me postavio, Hrvatski sabor me može razriješiti" poručio je Radman na konferenciji za novinare na kojoj se očekivalo da će glavni ravnatelj televizije podnijeti ostavku nakon što je otkriveno da u imovinskoj kartici nije prijavio vlasništvo nad hotelom u Sloveniji.

"Danas je dan kada smo htjeli reći dosta, vama kolegama, političarima u sjeni, zainteresiranim interesnim klanovima koji podrivaju ovu kuću do te mjere da je postalo neizdrživo", rekao je Radman.

"Svima poručujemo da to nećemo tolerirati i da ćemo sa svoje strane učiniti sve da ta zavjera protiv HRT-a prestane, da se razotkriju svi akteri unutar i izvan HRT-a koji sudjeluju u posljednjih deset godina u kontinuiranom obezvrjeđivanju HRT-a kao noseće institucije hrvatskog novinarstva, kulture i audiovizualne djelatnosti", rekao je Radman.

"Svi oni koji čitajući vaše napise odluče upotrijebiti svoju moć da bi nam zaprijetili životima i koji se odluče koristiti argumente koji upotrebljavaju u javnosti da bi upadali u naše stanove i koristili javni poziv na linč - to neće moći više tako", rekao je Radman.

Kazao je i da u posljednjih sedam mjeseci otkad je došao na to mjesto, kontinuirano izložen progonima i obezvrjeđenju, "što dovodi u situaciju da osobni životi to ne mogu izdržati".

"Posljednja kampanja koja je jednim dijelom usmjerena na mene osobno, ali koristi samo mene kao kolateralnu žrtvu da smijeni četvrtog po redu ravnatelja u posljednje četiri godine i dokaže da ova kuća nema smisla, perspektive i budućnosti je nešto što mi kao upravljački i urednički tim nećemo prihvatiti i suprotstavit ćemo se vama koji prenosite to zlo u javnost, vašim doušnicima i informatorima", poručio je Radman.

Te su Radmanove tvrdnje izazvale nezadovoljstvo prisutnih novinara zbog čega ih je većina već nakon desetak minuta napustila konferenciju za novinare.

Radman je također rekao kako je svu imovinu koju je stekao stekao časno i prije nego što je došao na HRT. Činjenica da je propustio prijaviti svoju imovinu, kazao je, ne govori ništa o njegovoj nečasnosti jer se radi o javno dostupnim informacijama.

Na novinarski upit zašto nije naveo hotel Vilu na Bohinju u imovinsku karticu, rekao je da logika imovinske kartice vodi ka popunjavanju podataka koji su vezani uz Hrvatsku. "Niti u jednom trenutku ispunjavajući karticu, nisam pomislio da trebam prijavljivati nešto s čime nemam dnevni dodir. Ukoliko sam napravio previd, poštivat ću odluku Povjerenstva i prijaviti imovinu koju imam", istaknuo je.

Kada dobije tumačenje javnih tijela, najavio je da će prijaviti sve što treba. Smatra da ga činjenica da posjeduje imovinu ne diskvalificira.

Istaknuo je da su njegova zakonska prava i prava uređivanja programa, što, rekao je, ne koristi jer smatra da program uređuju oni koji su profesionalci.

Interni mailovi koji kolaju među vanjskim kolegama kojima se pokušava diskvalificirati interna procedura koja je u cijelosti poštena i normalna polučiti će potezima u pravcu pravnog sankcioniranja, kako onih koji interno rade u funkciji diskreditiranja HRT-a, tako i onih medija koji koriste svoju poziciju da krše zakon.

Osvrnuo se na to da je Jutarnji list prošli tjedan objavio navode iz dokumenta koji je nosio oznaku poslovna tajna te izvijestio kako su odlučili pokrenuti kazneni progon protiv nepoznatog počinitelja.

Interni mail koji je proslijeđen novinaru Novog lista koji je, tvrdi Radman, iskoristio "kako bi difamirao cjelokupan postupak rada na objavi informacija unutar HRT-a", također će, najavio je Radman, biti sankcioniran onog trenutka kada se utvrdi počinitelj.

"To je pokušaj da se izmisli interni skandal kroz mail korespondenciju kojoj je bila ideja afirmirati nešto što je dobro napravljeno u Hrvatskoj i postalo svjetski relevantno i ukazati na postojanje kvalitetnih tvrtki u Hrvatskoj", rekao je, dodavši da njegova inicijativa nije bila obvezujuća niti je mislio da nešto krivo radi. Istaknuo je da je urednik taj koji će na kraju odlučiti je li sadržaj primjeren publici ili javno relevantan.

Novi list je objavio kako se, nakon što je iz tvrtke IN2 mailom dobio zamolbu da se HTV pozabavi nagradom koju im je dodijelio Microsoft, Goran Radman (koji je svojedobno bio generalni direktor Microsofta za Jugoistočnu Europu) založio da se napravi prilog o toj tvrtki.

Hina