Prirodni fenomen: Snijeg u Sahari

Na ovaj događaj svijet je upozorio fotograf amater, Karim Bouchetata, koji je na Facebooku objavio svoje fotografije

 

Kako prenosi stranica iflscience.com, 19. prosinca pao je snijeg na rubu Sahare, dajući crvenim pješčanim dinama bijeli pokrov po prvi put u 37 godina.

Na ovaj događaj svijet je upozorio fotograf amater, Karim Bouchetata, koji je na Facebooku objavio svoje fotografije koje prikazuju snijeg kako prekriva pijesak koji okružuje alžirski grad Ain Sefra. Ain Sefra, poznat još i kao "vrata u pustinju", smješten je između gorja Atlas i sjevernog ruba Sahare, na oko 1.000 metara nadmorske visine.

"Svi su bili zapanjeni kada su vidjeli da pada snijeg u pustinji; to je tako rijetka pojava", rekao je Bouchetata. "Izgledalo je sjajno kako se snijeg zadržavao na pijesku i omogućio odličan set fotografija. Snijeg se zadržao oko jedan dan i sada se istopio."

Naravno, u Africi ima snijega. Kilimanjaro u Tanzaniji ima slavnu snježnu kapu, dok se u gorju Atlas, samo 72 km od Marakeša, nalazi najviše skijalište Afrike, na visini od 3.200 metara.

No, budući da je posljednji snijeg u Sahari zabilježen još davne 1979, ovo je definitivno uzbudljiva vijest, vrijedna pažnje.

D. Fatušić