I to je naš svijet: Šokantna diskriminacija osoba u invalidskim kolicima

Moguće je, kad je riječ o Hrvatskoj, da se ne radi o eskalaciji diskriminatornog ponašanja nego o većoj zainteresiranosti društva, a time i medija, za ravnopravnost osoba s invaliditetom

 

Fred Walden, 54-godišnji paraplegičar iz Oxforda, kaže da je bio ponižen kada mu je osoblje na Jive Addiction događaju u listopadu prošle godine reklo da prestane plesati.

Kao odgovor, podnio je tužbu protiv tvrtke zbog diskriminacije, sukladno Zakonu o ravnopravnosti iz 2010. godine. Tvrtka, pak, tvrdi da pravilo, koje svima brani korištenje bilo kakvih objekata koji oštećuju pod, nije diskriminirajuće.

Walden je počeo plesati u kolicima prije 15 godina i ide na jive, blues i swing plesove i natjecanja diljem države. Ples je postao jako važan dio njegovog života.

"Mislim da bih vjerojatno bio mrtav da nisam pronašao jive ples", rekao je za BBC.

"Vrlo je jednostavno nabaciti puno težine ako ste paralizirani, osobito u zimskim mjesecima kada sam patio od kroničnih plućnih i bubrežnih upala. Uz ples, osim što vježbam, izlazim i upoznajem puno uistinu dragi ljudi."

U listopadu prošle godine, Waldenu je na plesnom događaju i natjecanju u organizaciji tvrtke Jive Addiction Limited u zapadnom Londonu rečeno da prestane plesati jer njegova kolica oštećuju pod.

Walden, koji pleše sa zdravim partnerima, rekao je da mu se ovo nikad prije nije dogodilo i da je isprva mislio da je sve samo šala.

"Odveli su me na dio plesnog podija na kojem nisam bio i pokazali mi crni trag koji se mogao lako obrisati", rekao je.

"Objasnio sam da su moja invalidska kolica specijalno konstruirana za ples sa zdravim partnerima, te da su opremljena sportskim gumama koje su posebno napravljene da ne ostavljaju tragove."

Večernji izlazak i ples s prijateljima pošao je po zlu. Walden se, kako sam kaže, osjećao kao da je bio optužen za vandalizam.

Svjedoci smo, naizgled, sve većoj diskriminaciji osoba s invaliditetom, što potvrđuju i nedavni slučajevi u Hrvatskoj. Moguće je, međutim, da nije riječ o eskalaciji diskriminatornog ponašanja, nego o većoj zainteresiranosti društva, a time i medija, za ravnopravnost osoba s invaliditetom. U tom slučaju, ovakve nas vijesti mogu donekle i veseliti.

Inače, Walden je dobio pisma podrške od devet tvrtki koje organiziraju plesne događaje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Odlučan je u namjeri da dovede svoju pravnu bitku za integraciju na plesnom podiju do kraja.

Očekuje se da će slučaj doći do suda iduće godine. U međuvremenu, Walden kaže da će nastaviti plesati.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti