Festival OSI sporta: Završeni turniri u beli, pikadu i malom nogometu

Dodjela nagrada najboljim sportašima s invaliditetom u sklopu Festivala sporta održat će se 25. studenog u 17 sati, u Galeriji Sunce, a priznanja će uručivati Sandra Paović i Helena Dretar Karić, dobitnice paraolimpijskih medalja

 

U sklopu Festivala sporta na kojem je nastupilo sveukupno oko 500 sportaša s invaliditetom iz cijele Hrvatske u deset disciplina, odnosno 15. športskih susreta u organizaciji Športskog društva osoba s invaliditetom URIHO, pod ravnateljstvom predsjednice Jadranke Blagus, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i obilježavanja 70. obljetnice Ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, ovih dana završila su natjecanja u turnirima iz bele, pikada i malog nogometa.

Na turniru u beli, održanom 18. studenog u Galeriji Sunce u sklopu Ustanove URIHO u Zagrebu, Držićeva 1, prvo mjesto osvojio je par Domagoj Glasnović – Božidar Glasnović, drugo Gordana Glažar – Zvonko Glažar, a treće Hrvoje Osmanović – Krešimir Sirotić. Predsjednica Belot kluba invalida URIHO je Gordana Semper, a nastupilo je desetak ekipa.

“Ovo je drugi put da sam sudjelovala na URIHO-vom turniru u beli. Prošle godine sam nastupila sa sinom, a ove godine s mužem. Oba puta smo osvojili drugo mjesto i srebrnu medalju. Uz malo sreće iduće godine biti će zlato, međutim bez obzira na poredak bilo je to zabavno druženje s prijateljima i rado ću to ponoviti“, rekla je Gordana Glažar.

Na natjecanju u pikadu, održanom 21. studenog 2016. na istoj adresi, sudjelovalo je 50 osoba. Predsjednik Pikado kluba invalida URIHO je Emil Ajzerle. Turnir je vodio Zoran Vučak, a sudac je bio Zoran Mihajlović.

U ekipnoj kategoriji pobijedili su:

1. "HVIDRA" Susedgrad

2. "Uspon" Velika Gorica

3. "Nikad zajedno" Zagreb.

U kategoriji pojedinačno muški pobjednici su:

1. Željko Gusić

2. Davor Vidaković

3. Tihomir Vlahinić

U kategoriji pojedinačno žene pobjednice su:

1. Sanja Pritišanac Babić

2. Gordana Semper

3. Tamara Kralj.

Na ovogodišnjem turniru u malom nogometu, održanom u Sportskoj dvorani ‘Vinko Bek’ u Zagrebu, Kušlanova 59a, započetom 26. listopada, a završenim finalnim susretom uz egzibicijski meč 23. studenog, nastupilo je pet ekipa: MNKI ‘URIHO’ Zagreb, Centar za odgoj i obrazovanje ‘Tuškanac’ (ranije: Prekrižje), Centar za odgoj i obrazovanje ‘Lug’, Centar za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb i Centar za odgoj i obrazovanje ‘Slava Raškaj’. Ekipa Invalida Domovinskog rata ‘Tigrovi i vitezovi’ ove godine nisu mogli nastupiti, a želju za nastup iduće godine izrazio je CRZ Zagreb.

 

Turniru su došli dati potporu brojni djelatnici Ustanove URIHO, među kojima su neki rukovodioci – poput ravnatelja Josipa Držaića, Romana Živkovića – v.d. Pravne službe u Ustanovi URIHO, Dubravka Ivankovića – rukovoditelja Službe komercijale u Ustanovi URIHO, čineći ekipu Rukovoditelja URIHO-a, koji su sudjelovali u egzibicijskom meču, izgubivši od strane ŠDOI-a URIHO rezultatom 2:7.

U napetoj finalnoj utakmici pobjedu je odnijela ekipa COO-a ‘Slava Raškaj’, pobijedivši ekipu URIHO-a s rezultatom 5:4, dok je treće mjesto osvojila ekipa COO-a ‘Lug’. Sudac je bio Predrag Marunić.

“Turnir je kao i svake godine prošao u odličnoj atmosferi, uz veliki interes publike. Bio je fer i vrlo napet. Nadam se da ćemo u takovom prijateljskom okruženju nastaviti i nadalje”, rekao je Marunić.

Ovogodišnjim najboljim strijelcem turnira proglašen je Nikola Horvan iz MNKI-a ‘URIHO’, najboljim malonogometašem Vidaković iz COO-a ‘Slava Raškaj’, a najboljim golmanom Ivan Kufek također iz COO-a ‘Slava Raškaj’.

Revijalnu utakmicu odigrale su Žene Zagreba protiv Croatije, pobijedivši s rezultatom 8:7. U sastavu Žena Zagreba, kao i svake godine, posebnu pažnju privukla je najpopularnija nogometašica Marija Matuzić (56), među sportašima poznata kao Maca Maradona, koja je svojom energičnošću i žestinom, a istovremeno i humorom, dala nekoliko zgoditaka.

“Igram već 42 godine i namjeravam nadalje, koliko god ću moći. I ovaj put bilo je super. Svake godine se odazovem i uvijek ćemo doći. Dečki su bili prekrasni, ali moramo priznati da smo mi žene ipak malo bolje”, rekla je Maca Maradona.

Uz Ustanovu URIHO turniru je dao potporu i Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom, a koje su predstavljali Jadranka Blagus – predsjednica ŠDOI-a URIHO te Ivana Knežević Šambić, profesorica kineziologije i profesionalna trenerica u Savezu.

Medalje najboljim ekipama podijelili su Josip Držaić, Ivana Knežević Šambić sa svojim juniorom Antoniom te Damir Fatušić.

Na kraju je prilikom dodjele medalja Držaić pozvao na dodjelu nagrada najboljim sportašima s invaliditetom Grada Zagreba, koja će se održati u ponedjeljak, 28. studenog 2016. u 18 sati, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Također, zajedno je uz Blagus pozvao na dodjelu nagrada najboljim sportašima s invaliditetom u sklopu Festivala sporta, koja će se održati u petak, 25. studenog, u 17 sati, u Galeriji Sunce u sklopu Ustanove URIHO u Zagrebu, Avenija Marina Držića 1, a nagrade će uručivati Sandra Paović i Helena Dretar Karić, dobitnice paraolimpijskih medalja.

Klaudija Klanjčić i Domagoj Glažar