Slavonski Brod: Humanitarna utrka 'Marijini obroci' za najsiromašnije mališane

Marijini obroci daju jedan dobar obrok nekoj od najsiromašnije djece u svijetu, svakoga školskog dana, a okupljaju i poštuju ljude svih vjera te ateiste

 

U Slavonskom Brodu održana je humanitarna utrka 'Trčimo za dijete 31', pomoću koje su prikupljena sredstva za godišnju prehranu 50-ero djece u najsiromašnijim dijelovima svijeta.

Uz utrku su omogućeni popratni sadržaji i sportska dječja natjecanja.

"Ako ne možete nahraniti sto ljudi, nahranite jednog čovjeka", rekla je svojevremeno sv. Majka Tereza, a taj moto potakao je mnoge humanitarce diljem svijeta.

Marijini obroci su globalni pokret koji ne dijeli bogate od siromašnih, one koji daju od onih koji primaju. Svaki se doprinos jednako cijeni, od donacija u novcu kojim kupuju hranu do vremena utrošenog za kuhanje i posluživanje obroka u osiromašenim zajednicama.

"Skoro svaki dio našeg rada ovisi o neplaćenim volonterima te naš pokret raste upravo preko njih. Suradnici i neformalne skupine podupiratelja Marijinih obroka okupljaju se u cijelom svijetu kako bi prikupili sredstva i podigli svijest o našem radu. Takve skupine već postoje u Australiji, Austriji, Bosni, Kanadi, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Irskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji i SAD-u. Unatoč različitim podrijetlima, rasama, religijama, jezicima i okolnostima, smatramo se jednom velikom obitelji koja radi za ostvarivanje zajedničkog cilja. Zajedno pomažemo preobraziti živote stotina tisuća siromašne djece diljem svijeta“, stoji na službenim internetskim stranicama Marijinih obroka (www.marysmeals.hr).

Marijini obroci daju jedan dobar obrok nekoj od najsiromašnije djece u svijetu, svakoga školskog dana, a okupljaju i poštuju ljude svih vjera te ateiste. Projekt je dobio ime po Mariji, Isusovoj majci, koja je svoje dijete odgojila u siromaštvu.

!Marijini obroci su niz malih djela ljubavi. Ako ujedinite sve te male žrtve, stvara se nešto prekrasno“, rekao je Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač i generalni direktor Marijinih obroka, odrastao u Argyllu u Škotskoj.

Hodočašće u marijansko svetište u Međugorju u Bosni i Hercegovini 1983. godine obnovilo je katoličku vjeru Magnusove obitelji i navelo njegove roditelje da pretvore svoj pansion u molitveni centar ili 'Obiteljsku kuću molitve'.

Marijini obroci danas hrane 1.187.104 djece, zahvaljujući neprestanoj velikodušnoj potpori diljem svijeta, uistinu mijenjajući živote mnogih mališana koji taj obrok primaju na mjestu obrazovanja.

"Nisam korisnik Facebooka, ali morao sam se logirati na stari profil da bi javno pohvalio incijativu organizatora Danijela Tomičevića i njegovih suradnika na ovoj hvalevrijednoj sportskoj akciji. S jedne strane domaćini i organizatori pružili su nama rekreativcima jedanu dobru utrku, gdje smo još jednom ispitali svoje granice izdržljivosti, dok s druge strane, vjerujem, da je svakome rekreativcu srce puno jer je mogao svojim trčanjem nahraniti gladna dječja usta. Ponavljam, svaka čast organizatorima i trkačima,koji nisu željeli odustati od ovoga plemenitoga cilja, čak i pod "pretnjom" neba (kiša). Velike čestitke osvajačima medalja i nadam se da se vidimo i sljedećih godina u Slavonskome Brodu, gdje ćemo svi zajedno opet trčati ka nekome drugome plemenitome cilju“, rekao je Vjekoslav Matković na Facebook stranici Marijini obroci, povodom sudjelovanja na humanitarnoj subotnjoj utrci.

Klaudija Klanjčić