Natječaj: Nagrada EU-a za novinare u području zdravstva za 2013.

Povjerenik za zdravstvo Tonio Borg: "Novinari imaju ključnu ulogu u prenošenju poruka o zdravlju Europljanima. Bilo da se radi samo o tome kako sačuvati zdravlje, o pravima pacijenata ili o tome kako upravljati sustavom zdravstva, novinari su mjerodavni za informiranje građana."

Danas se otvaraju virtualna vrata novinarima iz cijelog EU-a koji se žele natjecati za godišnju Nagradu EU-a za novinare u području zdravstva. Pobjednici mogu ostvariti priznanje širom EU-a i novčane nagrade za izvrsnost u novinarstvu u području zdravstva ako svoje članke prijave putem interneta do 30. rujna 2013. Nagradom za novinare, koja se dodjeljuje peti put, nastoji se poticati i nagrađivati kvalitetno novinarstvo kojim se podiže svijest o dobrom zdravlju, zdravstvenoj zaštiti i pravima pacijenata. Nagrada je sada otvorena za sudionike u 28 država, imajući u vidu pristupanje Hrvatske 1. srpnja.

Povjerenik za zdravstvo Tonio Borg izjavio je: „Novinari imaju ključnu ulogu u prenošenju poruka o zdravlju Europljanima. Bilo da se radi samo o tome kako sačuvati zdravlje, o pravima pacijenata ili o tome kako upravljati sustavom zdravstva, novinari su mjerodavni za informiranje građana. Stoga novinare EU-a u području zdravstva pozivamo petu godinu za redom da „budu dobitnici Nagrade EU-a za novinare u području zdravstva”.

Teme

Teme su ovogodišnje nagrade sprečavanje bolesti, zdravstvena zaštita, zdravstveni sustavi i prava pacijenata. Posebne su teme:

prekogranična zdravstvena zaštita
rijetke bolesti
darivanje i presađivanje organa
zdravstveni radnici
sigurnost pacijenata i bolničke infekcije
kronične bolesti: rak, kardiovaskularne bolesti i dijabetes
cijepljenje protiv gripe i cijepljenje djece
razumna uporaba antibiotika
starenje i demencija
aktivno i zdravo starenje
farmaceutski proizvodi
zdravstveni čimbenici: duhan, alkohol i prehrana te fizička aktivnost
Nagrade

Nagrade će se dodijeliti za prvo, drugo i treće mjesto, s iznosima nagrada od 6 500 EUR, 4 000 EUR i 2 000 EUR

Odabir pobjednika i dodjela nagrada

U svakoj državi članici EU-a jednog će finalista izabrati nacionalni žiri koji se sastoji od novinara i stručnjaka za javno zdravlje pod predsjedanjem Europske komisije. Žiri EU-a nakon toga će između 28 finalista izabrati tri pobjednika na razini EU-a. Tih 28 finalista bit će početkom 2014. pozvano u Bruxelles na dodjelu nagrada.

Pravila

Sudionici u natjecanju moraju biti građani jedne od 28 država članica EU-a ili u njoj imati boravak te biti životne dobi od najmanje 18 godina.
Svaki sudionik može priložiti najviše dva rada, a prijave timova prihvaćaju se ako tim ne broji više od pet članova.
Svi članci moraju biti napisani na jednom od službenih jezika EU-a i prvotno objavljeni u tiskanom obliku ili na internetskim stranicama nekog od medija između 1. kolovoza 2012. i 30. rujna 2013.
Najveća duljina članka ne bi smjela iznositi više od 20 000 znakova (uključujući razmake).
Više pravila i uvjeta dostupno je na posebnoj web stranici.

Kako biste prijavili članak i pronašli više informacija, molimo posjetite posebnu web stranicu:
http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize

Web stranica povjerenika Borga:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/borg/index_en.htm

Potražite nas na Facebooku: EU Health Prize for Journalists

Pratite nas na Twitteru: @EU_Health

Izvor: delhrv.ec.europa.eu