Ljeto je jedino vrijeme koje me veseli nakon bolesti koja me smjestila u invalidska kolica

PITANJE: V. G. (28) Poštovani, redovito pratim In Portal i smatram da je za nas osobe s invaliditetom veliki blagoslov imati medij koji se bavi našim problemima, ali i našim postignućima. Posebno mi je interesantna rubrika 'Kutak za stručnjake', pa vam se i ja javljam s jednim pitanjem.

 

Naime, ljeto je još jedino vrijeme koje me veseli nakon bolesti koja me smjestila u invalidska kolica.

Veliki dio dana provodim na suncu i posljednjih godina prije ljeta koristim beta-karoten kako bih se pripremila za sunčanje. Nedavno mi je prijateljica predložila da probam astaksatin, pa me zanima mogu li ih koristiti istodobno? Možete li mi predložiti neke prirodne izvore astaksantina i ima li veći učinak uzimanje oba dodatka istodobno?

ODGOVOR: Dodaci prehrani za tamnjenje kože dobra su priprema za sunčanje jer sadrže tvari koje jačaju obrambene sposobnosti kože, a njihov je glavni sastojak beta-karoten koji svojim antioksidativnim djelovanjem štiti stanice od oštećenja. On neutralizira slobodne radikale koji nastaju pod utjecajem sunčeva zračenja, a nužan je i za stvaranje melanina u koži. Antioksidans astaksantin je čak 550 puta jači od vitamina E, četiri puta jači od luteina koji je blagotvoran za zdravlje očiju i kože, a novija istraživanja pokazala su da ima čak 40 puta snažniji učinak od beta-karotena. Smatra se da astaksantin sprječava pojavu bora i hiperpigmentaciju koje su izazvane izlaganjem suncu, a brojne studije pokazale su da smanjuje rizik od zloćutnih bolesti kože uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem.

Najbolji prirodni izvor astaksantina je mikroalga Hermatococcus pluvialis, a hranom ga u organizam možemo unjeti putem ribe iz hladnih voda poput lososa i pastrve te škampi i rakova.

Danas je jasno dokumentirana oksidativna šteta koju uzrokuje UV zračenje na očima , pa potencijalna povoljna djelovanja astaksantina mogu biti vrlo korisna “unutarnja“ zaštita, koju valja kombinirati s odgovornim izlaganjem suncu. Posebno je pogodan za uzimanje prije i tijekom izlaganja suncu, a obično se uzima u dozi od 4 do 8 mg. Uzimanje oba dodatka je suvišno, pa čak i štetno.

In Portal