Zagreb: Zlatne medalje za Anđelu Mužinić i Daniela Lazova u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom

“Jako sam sretan kako su se odvijala natjecanja u para stolnom tenisu u Zagrebu i para plivanju u Rijeci. Bila je to potpuna integracija – studenti(ce) i sportaši(ce) sa i bez invaliditeta međusobno su se bodrili, družili i surađivali”, rekao je Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a

 

“Sveučilišne igre bile su super organizirane. Dobro su mi došle jer od svibnja do Paraolimpijskih igara nema međunarodnih turnira, mečeva. Zadovoljna sam s igrom, još imam dvije pripreme u Laškom i u Zagrebu. Pripreme teku po planu i bit ću spremna za Rio de Janeiro”, rekla je Anđela Mužinić, ovogodišnja pobjednica u para stolnom tenisu u ženskoj kategoriji u kolicima na Europskim sveučilišnim igrama.

Treće po redu Igre prve su na kojima su se natjecali i sportaši s invaliditetom – u plivanju i stolnom tenisu. U cilju pokazivanja kako se svatko može baviti sportom, po želji organizatora uklopljene su i osobe s invaliditetom pa su Igre prvo međunarodno natjecanje na kojem su se para sportaši natjecali kao posebna kategorija pojedinog sporta – i to u para stolnom tenisu i plivanju. Gotovo 6.000 sudionika s više od 400 sveučilišta i visokih škola iz 41 zemlje natjecalo se u 24 sporta.

“Izuzetno mi je drago što sam osvojio treće Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016. i završio ovu dobru sezonu s osvojenom zlatnom medaljom. Igrao sam s višim kategorijama jer nije bilo dovoljno igrača u mojoj kategoriji, što je bilo puno zahtjevnije i teže. Ove sezone sam dospio na 17. mjesto na svjetskoj rang listi, što je fenomenalan rezultat s obzirom koliko kratko se profesionalno bavim stolnim tenisom. Sada nastavljam dalje trenirati i pripremati se za sljedeću sezonu za međunarodne turnire i Europsko prvenstvo. Ovo odličje mi je samo dalo dodatni pogon i motiv za daljnje treniranje i osvajanje vrhunskih rezultata”, rekao je Daniel Lazov, pobjednik u para stolnom tenisu u muškoj kategoriji u kolicima.

“Sezona je gotova za ovu godinu, još su preostale Paraolimpijske igre u Rio de Janeiru, na koje se ja, nažalost, nisam uspio kvalificirati jer na njih ide samo 12 najboljih. Sljedeća sezona počinje u drugom mjesecu s međunarodnim turnirima. Do tada su treninzi i pripreme za natjecanja”, nastavio je Lazov.

Deset predstavnika hrvatskih sveučilišta natjecalo se u sve četiri kategorije stolnog tenisa na Igrama. Jedna od hrvatskih predstavnica, Maja Šuman, kao jedina djevojka natjecala se istovremeno u ženskom turniru stolnotenisačica bez invaliditeta, ali i u muškoj kategoriji para stolnotenisača. Šest od deset hrvatskih predstavnika pripada Stolnoteniskom klubu za osobe s invaliditetom URIHO, koji je jedan od najvećih i najboljih sportskih klubova u Hrvatskoj. Predstavnici Stolnoteniskog kluba URIHO devet puta zaredom su državni prvaci.

“Budite ponosni što otvarate novu stranicu u povijesti sporta. Ovo je prvi puta da na nekom velikom natjecanju nastupaju zajedno u isto vrijeme i u istoj dvorani stolnotenisači i para stolnotenisači. Nadam se da ovim otvaramo put zajedništva i za druge para sportove”, poručio je svim sportašicama i sportašima Dragan Rakić, tehnički delegat za para stolni tenis na ovogodišnjim Europskim sveučilišnim igrama.

Uz njega, Srećko Žigman imao je ulogu pomoćnika tehničkog delegata, a Emil Gubica tehničkog voditelja turnira.

“Jako sam sretan kako su se odvijala natjecanja u para stolnom tenisu u Zagrebu i para plivanju u Rijeci. Bila je to potpuna integracija – studenti/ce sportaši/ce sa i bez invaliditeta međusobno su se bodrili, družili i surađivali. Organizacija cjelokupnog događaja je bila izvrsna, a vodstvo natjecanja je bilo na vrhunskom nivou. Ukupni ugođaj bio je odličan - što smo planirali i željeli, to smo i ostvarili”, rekao je Ratko Kovačić, član Organizacijskog odbora Igara, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora i potpredsjednik Europskog paraolimpijskog odbora, vidno zadovoljan postignutim rezultatima.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti