Dijabetičko društvo Jastrebarsko: Broj oboljelih se konstantno povećava

Udruga trenutno broji oko 150 članova, a osnovni ciljevi su joj prevencija i rano otkrivanje oboljelih od dijabetesa kako bi se spriječile teške posljedice poput sljepoće, amputacije ekstremiteta, trajne traume na krvožilnom sustavu, koje prate šećernu bolest ako nije dobro regulirana

 

“Dijabetičko društvo Jastrebarsko je udruga osnovana 2006. godine koju čine oboljeli od šećerne bolesti, a djeluje putem edukacija o prehrani, pravima pacijenata, samopomoći u regulaciji šećera u krvi, redovitih tjednih kontrola šećera u krvi, visine krvnog pritiska i tjelesne težine, predavanja liječnika specijalista s Klinike za dijabetes iz Zagreba, periodična testiranja HbA1C, stanja venske cirkulacije te ostalim oblicima druženja u sjedištu društva ili suradnjom sa srodnim društvima unutar Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga – HSDU”, rekao je predsjednik Dijabetičkog društva Jastrebarsko Velimir Mirt koji je inicijator i jedan od osnivača Društva, prethodno aktivni član Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Udruga trenutno broji oko 150 članova, a osnovni ciljevi su joj prevencija i rano otkrivanje oboljelih od dijabetesa kako bi se spriječile teške posljedice poput sljepoće, amputacije ekstremiteta te trajne traume na krvožilnom sustavu  koje prate šećernu bolest ako nije dobro regulirana.

“Mi smo isključivo volonteri, nemamo profesionalne kadrove kao Crveni križ, niti smo u sustavu proračuna lokalne zajednice za svoju djelatnost. Svoje članove obilazimo sukladno mogućnostima. Šećerna bolest je javno zdravstveni problem koji svakodnevno raste jer se prava pacijenata smanjuju. Broj oboljelih od dijabetesa se povećava i svaki pojedinačni problem je dio sistemskih manjkavosti odnosa prema bolesnima i nemoćnima, društvene zajednice i obiteljskih prilika”, istaknuo je predsjednik Društva.

Zbog svog velikog angažmana, Mirt je svjedočio brojnim tragičnim sudbinama.

“Svjedok sam ogromnom broju tragičnih sudbina koje su zadesile oboljele od šećerne bolesti - od djece do starih i nemoćnih, zaboravljenih od društva i obitelji”, istaknuo je Mirt.

Članarina u Društvu iznosi 50 kuna i kao takva nije se mijenjala unazad deset godina. Članovima mogu postati svi građani putem potpisane pristupnice i plaćanja članarine.

Adresa Društva je: 10450 Jastrebarsko, Vladka Mačeka 2, a informacije se mogu dobiti na email: diabetes.jaska@gmail.com, na telefon: 01/5530658 ili mobitel: 091/9045990.

 

 

Tekst i foto : Klaudija Klanjčić