IPA Projekt: Unapređenje udomiteljstva za djecu i mlade

Na svečanom predstavljanju projekta sudjelovalo je više od 40 predstavnika domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, domova za djecu i mladež s poremećajima u ponašanju, centara za socijalnu skrb, ministarstava, organizacija civilnog društva te međunarodnih organizacija uključenih u zaštitu prava i interesa djece

U Informacijskom centru Europske unije u Zagrebu svečano je predstavljen početak provedbe IPA projekta Ministarstva socijalne politike i mladih "Unapređivanje udomiteljstva za djecu  i mlade u Republici Hrvatskoj''.

Projekt je ugovoren i financiran u okviru 1. Komponente IPA programa Europske unije za Hrvatsku za 2010. godinu, a  provodi  se kao twinning light projekt u partnerstvu  s Uredom za mlade i obitelj grada Beča te uz pomoć Saveznog  Ministarstva gospodarstva, obitelji i mladih Republike Austrije.
Ukupna vrijednost projekta je 210.902,07 eura, pri čemu nacionalno sufinanciranje iznosi  10 posto ukupne vrijednosti projekta.  Projekt je službeno započeo u svibnju 2013. i trajat će 6 mjeseci.
Na svečanom predstavljanju projekta sudjelovalo je više od 40 predstavnika domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, domova za djecu i mladež s poremećajima u ponašanju, centara za socijalnu skrb, ministarstava, organizacija civilnog društva te međunarodnih organizacija uključenih u zaštitu prava i interesa djece,  kao važnih dionika koji će sudjelovati u aktivnostima projekta. Skupu su se uvodno obratili predstavnik Delegacije Europske unije Erol Akdag, ataše za ljudska prava, manjine, razminiranje i civilno društvo;  predstavnik austrijskog  Veleposlanstva  Gero Stuller, kao i predstavnik projektnog tima  Georg Dimitz iz Ureda za mlade i obitelj grada Beča. Svi su oni posebno istaknuli važnost područja zaštite prava i interesa djece te izrazili podršku provedbi projekta naglašavajući da je to još jedan u nizu koraka zajedničke suradnje Hrvatske i Europske unije odnosno Hrvatske i  Austrije. Uz to, naglasak je stavljen na stogodišnje iskustvo Republike Austrije u području socijalne skrbi, ali i na stručnost i profesionalnost kako projektnog tima, tako i svih hrvatskih dionika uključenih u projekt.
Dubravka Marušić, načelnica Sektora za djecu i podršku obitelji u Ministarstvu socijalne politike i mladih, je kao voditeljica projekta ispred hrvatske strane kratko predstavila postojeći zakonodavni okvir u području udomiteljstva, kao i značaj samog projekta za stručnjake koji djeluju u području udomiteljstva djece i mladih. Pozvala je sve sudionike da se aktivno uključe u projekt i zajedno s Ministarstvom doprinesu poboljšanju zaštite interesa djece i mladih u Hrvatskoj.
Voditeljica projekta s austrijske strane Olga Zechner  govorila je o značaju unapređenja stručnog rada u području udomiteljstva te ukratko predstavila  i aktivnosti projekta kojima će se postići željeni rezultati, poput analize postojećeg zakonskog okvira u području udomiteljstva,  provođenja programa edukacije stručnjaka i promicanje mogućnosti udomiteljskih obitelji kroz različite promotivne aktivnosti.
Skupu se obratila i Mirjana Radovan, voditeljica Službe za pristupne i strukturne EU fondove, naglasivši da se projekt provodi u razdoblju kada Hrvatska intenzivira procese deinstitucionalizacije i transformacije ustanova.  Naglasila je također da se paralelno unaprjeđuju kako strateški dokumenti, tako i zakonski okvir koji će sinergijski doprinijeti kvalitetnijem pružanju usluga za djecu i mlade. Uz to,  pozvala je predstavnike svih ustanova socijalne skrbi i nevladinih udruga da obrate pozornost na mogućnosti financiranja kroz darovnice iz nadolazećeg Europskog socijalnog fonda.

Izvor: MSPM

Foto: PIXSELL