I nakon razvoda suprug nada mnom provodi psihički teror

PITANJE: H.I. (31) Godinama sam živjela u braku u kojem je suprug redovno vršio psihičko nasilje nad mnom, često zbog moje, kako on kaže, neoprostive mane. Slabije čujem, nagluha sam osoba. Nedavno sam se rastala i vratila roditeljima.

On me i dalje uznemirava, dolazi na moj posao, bojim se da to ne stvori još veći problem i ostanem bez posla. Postoji li mogućnost da mu sud zabrani dolazak na moje radno mjesto? Kako da se zaštitim od njegova uznemiravanja?
ODGOVOR: Draga H.I., zabrana približavanja određenoj osobi ili posjećivanja određenog mjesta u pravilu veže se uz kaznenu ili prekršajnu odgovornost počinitelja. Prekršajni zakon (NN 107/07, 39/13) u odredbi o mjerama opreza (čl. 130.) navodi mjeru opreza zabrane približavanja određenoj osobi i zabrane uspostavljanja ili održavanja veza s određenom osobom te mjeru opreza zabrane posjećivanja određenog mjesta ili područja. Donošenje mjere opreza vezano je uz podnošenje optužnog prijedloga sudu, a sud može odlučiti o mjeri na prijedlog tužitelja ili po službenoj dužnosti. Sud može donijeti odluku o provođenju samo jedne mjere, ali može propisati i više njih istodobno. Odluka se dostavlja okrivljeniku i policiji. Policija izvršava spomenute mjere opreza. Kazneni zakon (NN 125/11, 144/12) u glavi V. propisuje sigurnosne mjere te među njima i mjeru zabrane približavanja, ali se takva mjera vezuje uz neka teža kaznena djela. Ipak, u ovakvim slučajevima u pravilu se zove policija prilikom uznemiravanja koja udalji osobu, a sačini zapisnik koji može biti od koristi u daljnjem dokazivanju. U skladu s time, savjetuje se da se na neki način proba što bolje dokumentirati uznemiravanje kako bi se u sudskome postupku olakšalo dokazivanje.

Ana Marija Pavelić, Pravna klinika u Zagrebu