Skandalozno: Inkluzivni vrtić iz kojeg je izbačeno dijete s Downovim sindromom

Pod izlikom da je 'agresivan' dječak P. M. izbačen je iz vrtića 'Sunčani most', a kao dokaz za opravdanost te odluke koristi se video snimka. Bez obzira kakav će biti ishod sudskog spora, dječakov se život stubokom promijenio - nagore

 

Nakon tri godine, P.M., dječak s Down sindromom izbačen je iz inkluzivnog vrtića 'Sunčani Most' u Mostaru, koji mu je bio drugi dom. 

Prošle je godine ravnateljica vrtića obavijestila roditelje da P.M. ne može više dolaziti, a kao razlog je navela 'agresivno ponašanje'. P.M. je u vrtić morao ići još jednu godinu, jer je to bio preduvjet da pođe u prvi razred osnovne škole.   

Roditeljima, koji nisu htjeli da se njihova imena spominju u tekstu, nije ništa drugo preostalo, nego da pravo za svoje dijete potraže putem suda, jer smatraju da je diskriminirano na najteži mogući način. Tužba je na sudu, čeka se prvo ročište. U međuvremenu, maloljetni P.M. boravi u kući, ne ide u vrtić i nije sa svojim vršnjacima. Njegovi roditelji kažu da su bitku već izgubili, bez obzira na to kakva se presuda donese, jer ono što je njhov sin do sada izgubio više neće moći nadoknaditi.

Dječak P.M., kako kažu njegovi roditelji, bio je sretan u vrtiću 'Sunčani Most' u koji je išao tri godine. Bili su zadovoljni, a on je tamo stekao prijatelje. Prvi problem je nastao u ožujku prošle godine, kada je došla nova odgajateljica, a prethodna, koja je radila s dječakom, otišla na trudničko bolovanje. 

Roditelji nisu htjeli posebno govoriti o tome, jer kako su rekli, "ne želimo se miješati u njihov rad", ali su definitivno primijetili promjene u ponašanju njihovog sina. U svibnju su problemi postali ozbiljniji, jer dječak ne samo što je odbijao da ide u vrtić, već se vraćao kući sa vidljivim ozljedama, a roditelji nikada nisu dobili objašnjenje kako su nastale. 

P.M. je u školskoj 2015/2016 trebao krenuti u prvi razred. Međutim, roditelji su od Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Grada Mostara, dobili odobrenje odgađanja polaska u prvi razred. Preporučeno je da dijete provede još jednu godinu u vrtiću, kako bi bio spreman za prvi razred. 

Sa službenim dokumentom Službe roditelji su otišli u vrtić, tražili upis, jer su - bez obzira na to što se događalo prethodnih nekoliko mjeseci - smatrali da je taj vrtić ipak najbolji za njihovo dijete.

Djetetova majka kaže da nije bilo nikakvih problema na novom upisu. 

"S potvrdom o odgodi polaska u prvi razred, otišli smo u vrtić i prvog lipnja upisali dijete. Međutim, 18. lipnja ravnateljica nam je rekla da dijete više ne dovodimo, jer je agresivno. Dva dana prije toga ona ga je snimala mobitelom i to joj služi kao dokaz o agresivnosti našeg djeteta", rekla nam je majka malog P.M.

Majka je dodala da je ravnateljica to radila bez njihovog znanja i da je također bez njihovog znanja, dijete bilo pod nadzorom psihologa. Bez roditelja, u vrtiću su zaključili da je dijete agresivno i da ono više ne može u vrtić.

"Bilo kako bilo, ona nas je izbacila iz vrtića i zabranila dolazak", rekao je otac djeteta. Roditelji su dokument o opservaciji psihologa tražili od ravnateljice na uvid, međutim nisu ga dobili. 

Institucija Ombudsmana izdala je preporuku da se dječak vrati u vrtić. Ravnateljica ni ovu preporuku nije ispoštovala, i roditeljima je preostala samo tužba na sudu. 

Ahmet Salčin, pravnik iz organizacije Vaša prava BiH, koji vodi ovaj slučaj i zastupa roditelje maloljetnog P.M., kaže da je u ovom slučaju dovoljno to što je postupak istraživanja izvršila Institucija ombudsmena BiH, kao centralna institucija za zaštitu od diskriminacije. 

Dok se čeka na prvo ročište, mali P.M. je u kući. Povremeno s roditeljima i dvojicom starije braće ode u igraonicu, ne bi li se družio i s drugom djecom. Veći dio dana provodi sam s mamom. Otac radi, dok su njegova braća u školi. Međutim, igraonica ne može zamijeniti vrtić – u kojem za njega, iz neobjašnjivih razloga, nema mjesta. 

Izvor: diskriminacija.ba

 

 

Povezane vijesti