GASTRO KUTAK

Jer nije sve u mesu - PAPRIKE PUNJENE KRUMPIROM

Koje god boje da je paprika, radi o istom povrću - razlika je samo u vremenu zrenja. Zelene paprike se beru jako mlade, nakon njih slijede žute, pa narančaste, a crvene trebaju zrijeti još dodatnih mjesec dana te stoga sadrži puno sekundarnih biljnih ulja i najviše vitamina C

Ako volite banane i čokoladu, BANANA BREAD je recept za vas

Banana bread je vrsta slatkog kruha. Temeljni sastojci su banane, čokolada i brašno. Najčešće se koristi pšenično brašno, ali u zadnje vrijeme sve su popularnije ostale vrste žitarica, poput pira, heljde ili zobi

Slatkiš pretvoren u slanu bombu za savršen ručak - POHANE PUNJENE PALAČINKE

Prvo ispecite palačinke kako i inače radite, ali svakako pazite da ne budu slatke pa iz smjese izostavite rum i slične sastojke, a i sa šećerom budite jako oprezni ili ga potpuno zaobiđite

FRITULE su božićni slatkiš za svaki dan

Fritule su tradicionalna hrvatska poslastica koja se priprema najčešće za Božić. Slične su im talijanske zeppole, venecijanske frìtole i nizozemski oliebollen. Možemo ih aromatizirati rumom, koricom citrusa, dodati im grožđice, posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladom…

Niskokalorično i zdravo - JUHA OD BUĆE

Ova niskokalorična juha je veoma zasitna te je izvrsna ukoliko želite izgubiti višak kilograma. Butternut bundeva od koje se radi juha je iznimno zdrava te bogata vitaminom A, B-6 , C, magnezijem, kalcijem i željezom

Komadić Francuske na tanjuru - QUICHE OD PORILUKA I PANCETE

Priprema ovog predjela ne zahtjeva previše vremena, a kombinirati možete različite sastojke za nadjev. Danas vam donosimo varijantu od poriluka i pancete.

Osvježavajući napitak za vruće dane - SIRUP OD BAGREMA

Bagrem potječe iz jugoistočnog dijela SAD-a, ali se proširio gotovo po cijelom svijetu. U Europu je prenesen 1601. godine, a u šumama kontinentalne Hrvatske je jedna od najraširenijih vrsta drveća

Savršeno osvježenje za vruće dane - SIRUP OD BAZGE

Bijele cvjetove bazge možete pretvoriti u domaći sirup koji će vam okusom cvijeća osvježiti dan i očarati svojom prirodnom aromom

Za borbu protiv proljetnog umora - DETOX JUHA OD KOPRIVE

U ovo doba godina, kada svi osjećamo posljedice proljetnog umora, juha od koprive podiže energiju i vraća snagu

Brzo i fino - BISKVIT KOLAČ S JAGODAMA I MASCARPONE SIROM

Ovaj jednostavan kolač s jagodama brzo je gotov, a biskvit je nevjerojatno mekan i ukusan

Nije crni petak, ali je dobar dan za CRNI RIŽOTO

Recept za crni rižoto je vjerojatno nastao pod utjecajem Venecije i Trsta, ali se rijetko može naći s druge strane Jadrana. Što idemo dalje od našeg jadranskog bazena, sipe postaju velike i teške, prestaju biti mekane i ukusne, a takvi primjerci, naravno, nisu baš cijenjeni

KROŠTULE su zarazna, tradicionalna dalmatinska poslastica

Još za vrijeme mletačke republike spremali su se ‘slatkiši’ zvani crostoli, dok su drugdje bili poznati kao sfrappole, galani, bugie, cenci, donzelle i chiacchiere. Iz Italije su se proširile i u Francusku gdje su ih zvali merveilles ('čuda'), Poljsku (gdje ih nazivaju chruściki), u Grčku ...

Kao lasagne - CANNELLONI S MLJEVENIM MESOM

Ako nemate cannellone, dobro će doći i listovi za lasagne, ali ih prethodno trebate kratko kuhati u vrućoj vodi da omekšaju, a kad ih napunite nadjevom, zarolajte ih poput palačinki