CIMET ROLICE - okus koji ćete pamtiti
Cimet je jedan od najstarijih začina, koristili su ga stari Egipćani već 2000 godina prije nove ere. Njime su obogaćivali svoju hranu i piće. Ovaj začin bio je izuzetno cijenjen zbog specifičnog okusa i mirisa, kao i zbog svojih ljekovitih svojstava
Uzgaja se na Šri Lanki, Madagaskaru, Brazilu, u Indiji i na Karipskom otočju.
Postoji više od sto vrsta cimeta, a dvije najpoznatije su cejlonski cimet i kasija. Cimet se na tržištu može naći u obliku štapića i praha. Ljekovita svojstva ovog začina su brojna. Cimet je poznat po svojim antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i antiparazitnim svojstvima. Sprečava grušanje krvi, snižava razinu šećera u krvi i poboljšava cirkulaciju.
Sastojci:
- 150 g maslaca
- 0,5 l mlijeka
- 800 g glatkog brašna
- 2 vrećice suhog kvasca
- 160 g šećera
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 100 g maslaca ili margarina
- 160 g šećera
- 20 g cimeta
Za ukrašavanje:
- 1 razmućeno jaje
- šećer u granulama (ako ga nemate, koristite natrgani šećer u kocki)
Priprema:
U zdjeli pomiješati kvasac i žlicu šećera. U kvasac uliti toplo mlijeko pa sve dobro izmiješati. Ostaviti pet minuta da se kvasac digne. U otopljeni maslac dodati dignuti kvasac, prstohvat soli, šećer i dio brašna. Sve miksati mikserom dok se ne dobije glatka smjesa, nakon toga dodati ostatak brašna. Ponovo umijesiti tijesto. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da se diže 30 minuta.
Kako bi napravili nadjev potrebno je u zdjelu dodati maslac, cimet i šećer, sve miksati dok se ne dobije glatka smjesa. Nadjev se podijeli na tri jednaka dijela. Pobrašniti podlogu pa jedan dio tijesta razvaljati u obliku pravokutnika, debljine oko pola centimetra.
Razmazati jednu trećinu nadjeva po tijestu, zatim tijesto zarolati. Oštrim nožem režite rolice na debljinu od 2,5 cm. Rolice slagati u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje jednu do druge. Razmućenim jajetom premazati rolice i posuti šećerom u granulama ili koristite trgani šećer u kocki. Sa ostala dva djela tijesta ponoviti postupak.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.
In Portal
Objavljeno: 18.07.2023