CIMET ROLICE - okus koji ćete pamtiti

Cimet je jedan od najstarijih začina, koristili su ga stari Egipćani već 2000 godina prije nove ere. Njime su obogaćivali svoju hranu i piće. Ovaj začin bio je izuzetno cijenjen zbog specifičnog okusa i mirisa, kao i zbog svojih ljekovitih svojstava

Cimet rolice.

 

Uzgaja se na Šri Lanki, Madagaskaru, Brazilu, u Indiji i na Karipskom otočju.

Postoji više od sto vrsta cimeta, a dvije najpoznatije su cejlonski cimet i kasija. Cimet se na tržištu može naći u obliku štapića i praha. Ljekovita svojstva ovog začina su brojna. Cimet je poznat po svojim antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i antiparazitnim svojstvima. Sprečava grušanje krvi, snižava razinu šećera u krvi i poboljšava cirkulaciju.

Sastojci:

  • 150 g maslaca
  • 0,5 l mlijeka
  • 800 g glatkog brašna
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 160 g šećera
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 100 g maslaca ili margarina
  • 160 g šećera
  • 20 g cimeta

Za ukrašavanje:

  • 1 razmućeno jaje
  • šećer u granulama (ako ga nemate, koristite natrgani šećer u kocki)

Priprema:

U zdjeli pomiješati kvasac i žlicu šećera. U kvasac uliti toplo mlijeko pa sve dobro izmiješati. Ostaviti pet minuta da se kvasac digne. U otopljeni maslac dodati dignuti kvasac, prstohvat soli, šećer i dio brašna. Sve miksati mikserom dok se ne dobije glatka smjesa, nakon toga dodati ostatak brašna.  Ponovo umijesiti tijesto. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da se diže 30 minuta.

Kako bi napravili nadjev potrebno je u zdjelu dodati maslac, cimet i šećer, sve miksati dok se ne dobije glatka smjesa. Nadjev se podijeli na tri jednaka dijela. Pobrašniti podlogu pa jedan dio tijesta razvaljati u obliku pravokutnika, debljine oko pola centimetra.

Razmazati jednu trećinu nadjeva po tijestu, zatim tijesto zarolati. Oštrim nožem režite rolice na debljinu od 2,5 cm. Rolice slagati u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje jednu do druge. Razmućenim jajetom premazati rolice i posuti šećerom u granulama ili koristite trgani šećer u kocki. Sa ostala dva djela tijesta ponoviti postupak.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.

 

In Portal