ČUDESNA RUŽINA VODICA Pripremite mirisni sprej ili voćnu salatu

Vrijeme je cvatnje prekrasnih ruža pa nemojte propustiti napraviti barem vodicu od njihovih latica metodom kuhanja, koje možete i posušiti za čajeve. Ružina vodica je aromatizirana voda napravljena opuštanjem ružinih latica u vodi. Ako ćete sami brati ruže, učinite to u ranim jutarnjim satima kada cvjetovi imaju najintenzivniji miris jer tako će ružina vodica biti bolja. Važno je koristiti ružine latice bez pesticida

 

SASTOJCI:

ružine latice

destilirana, demineralizirana voda ili izvorska voda

 

PRIPREMA:

1. Pripremite ruže na način da izvadite latice iz stabljika. Nakon što imate željenu količinu, očistite latice vodom iz slavine kako biste se riješili kukaca. Potopite latice u dovoljno vode tek toliko da ih prekrije u loncu.

2. Stavite vodu kuhati na srednje jaku vatru. Nakon što počne kuhati, pokrijte i smanjite na nižu postavku, jer voda ne smije zakipjeti. Stavite poklopac preko posude. Ostavite da tako kuha na laganoj vatri otprilike 30 minuta ili dok latice ne izgube boju - trebale bi biti blijedo ružičaste. Voda će poprimiti boju latica, a na površini će se pojaviti skrama ili ružino ulje.

3. Isključite toplinu, maknite posudu s vatre te pustite da se potpuno ohladi.

4. Procijedite smjesu pomoću cjediljke ili ruku, kako biste odvojili latice i novu ružinu vodu. Kad završite, latice možete baciti.

5. Stavite ružinu vodicu u zatvorenu staklenu posudu. Može se čuvati u hladnjaku ili na hladnom, suhom mjestu do godinu dana.

Aromatične kapljice ružine vodice možete koristiti za voćne salate uz dodatak šećera i cimeta, zatim deserte, kolače, torte, praline, šećerne glazure.

Osim u kulinarske svrhe, zbog svog ugodnog mirisa ima širok raspon namjena pa može poslužiti i kao mirisni sprej za hlađenje, osvježivač prostora, posteljine i odjeće, zatim kao toner za lice i parfem za kosu.

 

In-portal