Afera u industriji šećera: Lažirana znanstvena istraživanja o 'bijelom otrovu'
Cilj je bio u potpunosti odbaciti nepovoljno djelovanje šećera, te odgovornost za sve bolesti prebaciti na masnoće
Nedavno otkriveni dokumenti izazvali su veliki skandal u Americi. Pokazalo se da proizvođači šećera još od 60-ih godina redovito krivotvore znanstvena istraživanja i plaćaju stručnjake da lažiraju rezultate studija o šećeru.
Od znanstvenika se traži da zanemare povezanost šećera i krvožilnih bolesti, te da za njih okrive masnoće.
Tajni dokumenti pronađeni u arhivu Sveučilišta Kalifornije i nedavno objavljeni u cijenjenom JAMA Internal Medicine magazinu govore u prilog tome da su se takve studije godinama krivotvorile.
U proteklih 50 godina većina istraživanja o šećeru i njegovoj ulozi u prehrani bila su lažirana, a financirala ih je sama industrija šećera.
Službeni dokumenti koji su otkriveni slučajno, pokazali su da se u proteklih 50 godina sustavno zataškavalo štetno djelovanje šećera.
Proizvođači šećera su desetljećima oblikovali javno mišljenje u Americi onako kako je njima odgovaralo, - izjavio je profesor medicine Stanton Glantz, autor članka u JAMA magazinu.
Glavni ljudi industrije šećera skovali su plan kako da uvjere građane Amerike da šećer nije štetan i to potkrijepe “stručnim” radovima koji su govorili u njihovu korist.
Dokumenti pokazuju da je skupina proizvođača pod nazivom Sugar Research Foundation (Fondacija za istraživanje šećera), danas poznata kao Sugar Association (Udruženje proizvođača šećera), potplatila tri harvardska znanstvenika.
Ti znanstvenici su 1967. krivotvorili izvještaj o djelovanju šećera na zdravlje ljudi.
U svom prikazu su za sve krvnožilne bolesti okrivili masnoće, dok je šećer dobio zeleno svijetlo.
Istraživanja na koja su se pozivali bila su financirana i odobrena od strane industrije šećera.
Njihov rad je izašao u tada prestižnom magazinu New England Journal of Medicine i potpuno je ignorirao povezanost šećera i razvoja bolesti.
Iako je objavljen prije gotovo 50 godina, pronađeni dokumenti potvrđuju da se s obmanjivanjem nastavilo i dalje.
Industrija šećera je sve do današnjih dana uspješno manipulirala rezultatima znanstvenih istraživanja.
Tako je prošle godine New York Times otkrio da je Coca-Cola, najveći proizvođač sokova na svijetu, uložila milijune dolara u istraživanja kojima je trebalo dokazati da šećer u njihovim pićima ne djeluje štetno.
Htjeli su "stručnim" pristupom opovrgnuti povezanost pretilosti i slatkih pića.
U lipnju je The Associated Press objavio vijest da su proizvođači bombona u prošlosti financirali studije koje su, pak, njima odgovarale.
Proizvođači bombona su tvrdili da su djeca koja jedu slatkiše mršavija od onih koji ih ne konzumiraju.
Članak objavljen ovih dana u časopisu JAMA poziva se na tisuće stranica službene korespondencije i drugih internih dokumenata Fondacije za istraživanje šećera iz 60-ih godina.
Dokumenti pokazuju da je 1964. John Hickson, jedan od glavnih ljudi industrije, skovao plan kako da "kroz naša istraživanja oblikujemo javno mišljenje i stvorimo zakonske akte koji nama odgovaraju".
U to vrijeme su nezavisni znanstvenici, poput uglednog fiziologa Ancela Keysa, počeli otkrivati povezanost šećera i pojave srčanih bolesti.
Hickson je želio da se Keysovi nalazi diskvalificiraju i to tako što će industrija financirati i provesti vlastito istraživanje.
"Tada možemo objaviti podatke koji nama odgovaraju, a opovrgnuti one koji nam se ne sviđaju", napisao je.
Godine 1965. Hickson je zadužio naučnike s Harvarda da naprave znanstveno izvješće kojim će osporiti sve studije protiv šećera.
Za to im je platio iznos, u današnjoj vrijednosti, od 50.000 dolara ili 350.000 kuna.
Zatim je odabrao stručni magazin u kojem će njihov rad biti tiskan, a znanstvenicima otvoreno rekao da želi rad koji će biti u korist šećera.
Doktor Mark Hegsted s Harvarda odmah je prihvatio ovu ponudu i u pismu napisao "svjesni smo vašeg specifičnog interesa i držat ćemo se toga najbolje što znamo."
Znanstvenici su s Hicksonom redovito koordinirali svoj rad kako bi se rezultat najbolje poklopio s interesom industrije.
Hickson im je rekao da je vrlo zadovoljan napretkom.
Cilj je bio u potpunosti odbaciti nepovoljno djelovanje šećera, te odgovornost za sve bolesti prebaciti na masnoće.
"Uvjeravam vas da je ovo upravo to što smo tražili i jedva čekamo da vaš rad bude objavljen u stručnom magazinu", napisao je Hickson po završetku studije.
Nakon što je 1967. godine njihov izvještaj bio tiskan, javna debata o šećeru i srčanim bolestima naglo je utihnula.
Mnoge državne institucije njihov su rad prihvatile kao stručnu osnovu za prehrambenu politiku Amerike.
Gledano iz današnjeg kuta, bila je to jedna od najvećih znanstvenih prevara svih vremena, a Americi i zdravlju njezinih građana donijela je golemu i nepopravljivu štetu.
Znanstvenici s Harvarda i čelni ljudi industrije šećera koji su krivotvorili spomenuto izvješće više nisu živi.
Jedan od njih, doktor Hegsted, za vrijeme života profesionalno je napredovao sve do mjesta predsjednika Američke komisije za poljoprivredu.
Tamo je 1977. sudjelovao u sastavljanju nacionalnog nacrta o pravilnoj prehrani.
Dr. Hegsted je upravo taj svoj "stručan prikaz" iskoristio kako bi utjecao na vladu i ostale institucije da prihvate njegove savjete o šećeru.
Današnji predstavnici Udruženja proizvođača šećera pokušali su opravdati krivotvoreno istraživanje iz 1967. godine.
Rekli su da je taj izvještaj objavljen u vrijeme dok znanstvene publikacije još nisu bile obavezne navesti izvore financiranja.
Branili su svoje rezultate i time kako su oni imali tek informativnu ulogu.
Po njihovom mišljenju, čak niti sada, 50 godina kasnije, još uvijek nije u potpunosti potvrđeno da šećer igra jedinstvenu ulogu u izazivanju srčanih bolesti.
Gledano s druge strane, ovo otkriće o lažiranju znanstvenih rezultata danas je od izuzetne važnosti.
Doktor Glantz kaže kako se desetljećima obmanjivalo Amerikance da upotrebljavaju što više šećera, što je dovelo do toga da su oni danas nacija s najvišom stopom pretilosti.
Današnji eksperti kažu da je upravo šećer uzrok pretilosti.
Industrija šećera je to vrlo mudro izvela. Znanstveni magazini, pogotovo oni koji su bili cijenjeni od strane struke, u to su vrijeme imali veliki utjecaj na javno mišljenje, kaže dr. Glantz.
Proizvodi sa šećerom su tako izbjegli dobivanje obaveznih naljepnica – upozorenja o tome kako oni mogu uzrokovati bolesti.
Za usporedbu, proizvodi koji sadrže zasićene masnoće i druge sastojke koji mogu biti okidač za bolesti, u Americi obavezno moraju nositi istaknuto upozorenje.
Američko udruženje za zaštitu srca (American Heart Association) i Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization) tek su od nedavno počeli upozoravati na to da šećer izaziva krvožilne bolesti.
Marion Nestle, profesorica i nutricionistica sa Sveučilišta iz New Yorka, napisala je kako su lažirana istraživanja "imala veliku ulogu u skretanju pozornost sa šećera kao izuzetno opasne namirnice".
Mislim da je to strašno, rekla je. Do sada se nismo susreli s tako promišljenom i bešćutnom prevarom.
Dr. Walter Willett, danas glavni nutricionist na Harvardskoj katedri za javno zdravlje, izjavio je kako je ovo "još jedna potvrda zašto sva istraživanja trebaju biti javno financirana, od strane legalnih i nezavisnih institucija, a ne sredstvima raznih industrija ili interesnih skupina."
Izvor: alternativa-za-vas
Objavljeno: 08.06.2017