Invaliditet mi smanjuje radnu sposobnost, no imam još jedan problem

PITANJE: E. Z. (19) Uz invaliditet koji mi smanjuje radnu sposobnost, veliki problem predstavlja mi nisko željezo. Cijeli život me prati izraz ona "anemična".

 

To me veoma smeta, ali ima podloge da me tako zovu. Često mi je željezo veoma nisko. To je i razlog stalnog umora, slabe koncentracije, pospanosti, nepodnošenja hladnoće i niskog imuniteta. Uskoro ću useliti u vlastiti dom i sama pripremati svoje obroke. Do sada je mama brinula o mojoj prehrani. Možete li mi savjetovati na što posebno obratiti pažnju i tako povećati razinu željeza? Napominjem, pijem puno kave. Moj želudac ne podnosi tablete željeza i nemojte mi njih predložiti. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR: Mješovitom prehranom unosi se od 10 do 30 miligrama željeza dnevno. Zdrava osoba, bez simptoma nedostatka, apsorbira dnevno od 0,5 do 1 mg željeza. Osobe kod kojih postoji nedostatak ovog minerala u organizmu apsorbira do 30 posto željeza iz hrane.

Pri konzumaciji namirnica koje obiluju željezom, pazite i na unos onih koje mogu ometati njegovu apsorpciju. Crveno meso je najbogatiji i najbolji prehrambeni izvor željeza. Željezom obiluju iznutrice (teleća i kokošja jetrica), riba (srdele), jaja (posebno žumanjak), žitarice (kvinoja), orašasto voća i sjemenke (bučine sjemenke, sezam, chia sjemenke), voće, zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, brokula, prokulica, kupus) i mahunarke (grah, grašak). Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Iako se željezo iz biljne hrane i jaja (tzv. ne-hem željezo) mnogo slabije apsorbira, vegetarijanci s primjereno raznolikom prehranom unose dovoljne količine željeza u svoj organizam.

Za unos željeza važno je i kojom se vrstom namirnica unosi. Naime, kofein iz kave, fitinska kiselina iz biljaka i oksalna kiselina u špinatu ometaju i smanjuju apsorpciju željeza. Također, apsorpcija željeza se smanjuje ako se istodobno konzumiraju mlijeko i mliječni proizvodi. Često korišteni antacidi (lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu) smanjuju apsorpciju željeza. Za bolju apsorpciju željeza, preporučuje se konzumacija dodatka vitamina C ili hrane bogate vitaminom C.

In Portal