Konoplja: Proteinski prah koji prevenira pojavu demencije i Alzheimerove bolesti

Prehrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od bolesti srca, dijabetesa tipa 2, zatvora i bolesti probavnog trakta

 

Proteinski prah konoplje je proizvod koji se dobiva od sjemenki biljke Cannabis sativa, koja je u narodu poznata kao industrijska konoplja.

Ova biljka upotrebljava se još od davnina.

Koristile su je drevna američka plemena, Indijanci, Sumerani, Perzijanci, Egipćani.

I danas se zbog svog bogatog nutritivnog sastava smatra jednim od najvrjednijih darova prirode.

Industrijska konoplja (Cannabis sativa), za razliku od Indijske konoplje (Cannabis sativa - indica) ne sadrži psihoaktivnu tvar THC i nema omamljujuće djelovanje.

Prah, ulje i sjemenke konoplje su najpoznatiji i najkorisniji proizvodi ove biljke, a njihovo uvrštavanje u prehranu može donijeti brojne zdravstvene koristi.

Prah konoplje je poznat kao jedan od najbogatijih biljnih izvora proteina.

Proteini su neophodni za rast, izgradnju i obnovu tkiva, a osobito su korisni za mišiće i kosti.

Proteini iz konoplje sadrže svih 20 aminokiselina, uključujući 10 esencijalnih aminokiselina koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti već ih mora osigurati putem hrane.

Osim visokog udjela aminokiselina, posebnost proteinskog praha konoplje je i idealan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a upravo je njihov savršen omjer važan čimbenik ljudskog zdravlja.

Prah konoplje obiluje i vitaminima, osobito B i E te mineralima kalijem, kalcijem, željezom, manganom, cinkom, litijem te posebno magnezijem.

Mineral magnezij je uključen u više od 300 enzimskih funkcija unutar našeg tijela.

Izuzetno je važan za sintezu masnih kiselina i proteina, za zdravlje kostiju, za stezanje i opuštanje mišića te proizvodnju energije.

Nedostatak magnezija je povezan s koronarnim bolestima srca, osteoporozom, kroničnom nesanicom kao i visokom razinom stresa.

Konoplja u prahu je bogata i vlaknima, hranjivim tvarima koje imaju niz zdravstvenih koristi.

Prehrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od bolesti srca, dijabetesa tipa 2, zatvora i bolesti probavnog trakta.

Proteinski prah konoplje je 100 posto prirodan proizvod. Ne uzrokuje alergije, ne sadrži gluten i lako je probavljiv.

Sprečava bolesti srca i krvnih žila

Prah konoplje sadrži alfa-linolensku kiselinu (ALA), eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA), koje imaju stabilizirajući učinak na srce.

Stručna istraživanja su potvrdila da visoka razina ovih kiselina može:

- prevenirati bolesti srca

- spriječiti pojavu kolesterola

- spriječiti visoki krvni tlak

- sniziti broj srčanih otkucaja

- regulirati nepravilan srčani ritam

- usporiti nakupljanje plaka u arterijama.

Gama-linolenska kiselina i aminokiselina arginin povezuju se sa smanjenim razinama C-reaktivnog proteina (CRP). CRP je upalni marker povezan s bolestima srca.

Gama-linolenska kiselina doprinosi i smanjenju rizika od formiranja krvnih ugrušaka.

Zbog visokog udjela magnezija prah konoplje je izuzetno učinkovit u snižavanju krvnog tlaka.

Novija istraživanja pokazuju da ova namirnica, zahvaljujući svom sastavu, znatno pomaže oporavku srca nakon srčanog udara.

Poboljšava probavu

Vlakna su bitan dio prehrane, a povezana su s dobrim zdravljem probavnog sustava.

Harvard Public School of Health tvrdi da dijeta bogata vlaknima smanjuje rizik od zatvora, raka crijeva, ali i srčanih bolesti te dijabetesa tipa 2.

Proteinski prah konoplje odličan je izvor topivih i netopivih vlakana.

Topiva vlakna hrane dobre crijevne bakterije, "upijaju" štetne tvari, a ujedno smanjuju nivo šećera u krvi te reguliraju razinu kolesterola. Netopiva vlakna također su od velike važnosti za probavu jer potiču pražnjenje crijeva te pomažu tijelu da se što prije riješi štetnih tvari.

Smanjuje simptome PMS-a

Čak 80 posto žena reproduktivne dobi pati od fizičkih ili emocionalnih simptoma uzrokovanih predmenstrualnim sindromom (PMS).

Prema tvrdnjama znanstvenika ovi simptomi su vrlo vjerojatno posljedica osjetljivosti na hormon prolaktin.

Gama-linolenska kiseline (GLA), koja se nalazi u prahu konoplje, proizvodi prostaglandin - spoj koji smanjuje učinke prolaktina.

GLA doprinosi ublažavanju simptoma kao što su bol i osjetljivost dojki, depresija, nervoza i zadržavanje tekućine.

Osim toga sastojci iz praha konoplje mogu pozitivno utjecati i na simptome menopauze.

Ublažava kožne bolesti

Prah konoplje koristan je u suzbijanju brojnih kožnih bolesti.

Studije su pokazale da je uravnotežen omjer omega-6 i omega-3 kiselina izuzetno koristan za one koji pate od atopijskog dermatitisa.

Ovi i ostali sastojci praha konoplje ublažavaju simptome ekcema te pomažu kod problema suhe kože i svrbeži.

Prevenira demenciju i Alzheimerovu bolest

Prema časopisu Journal of Alzheimer Disease starije osobe, čija prehrana uključuje veće količine nezasićenih masti, imaju smanjen rizik za oštećenje memorije i kasniji razvoj demencije.

Nezasićene masti u prahu konoplje savršena su zamjena za bjelančevine iz životinjskih izvora koje imaju visok udio zasićenih masnoća.

Istraživanja su pokazala da stariji ljudi koji unose optimalne razine omega-3 masnih kiselina imaju manju vjerojatnost od pojave Alzheimerove bolesti.

Druge analize su zaključile da i omega-6 kiseline imaju pozitivne učinke na prevenciju degenerativnih kroničnih bolesti, uključujući aterosklerozu, kardiovaskularne bolesti, Alzheimerovu bolest, pa čak i neke vrsta raka.

Jača imunitet i povećava razinu energije

Visoke koncentracije omega kiselina u konopljinom prahu potiču transport kisika do stanica.

Dovoljne količine kisika pomažu u suzbijanju virusa, gljivičnih infekcija i bakterija.

Masne kiseline pomažu tijelu da proizvede dvostruko više energije, a ujedno pomažu kontrolirati metaboličke reakcije.

Konoplja u prahu obiluje alfa, beta i gama globulinima - proteinima koji jačaju imunološki sustav te pomaže u održavanju energije i cjelokupnog zdravlja organizma.

Pomaže u mršavljenju

Konoplja u prahu je bogata vlaknima, koja ne samo da brinu o zdravlju probave već stvaraju osjećaj sitosti još dugo nakon obroka.

To ide u prilog onima koji žele smršavjeti ili održavati zdravu tjelesnu težinu. Proteini u sastavu praha konoplje pomažu u izgradnji lijepog i čvrstog tijela.

Unošenjem ove namirnice organizam dobiva vrlo malo kalorija, a istovremeno dobiva dovoljne količine prijeko potrebnih nutrijenata.

Proteinski prah konoplje podiže nivo energije što je vrlo važno kod osoba koje nastoje smršavjeti.

Kako koristiti prah konoplje?
Preporučeni dnevni unos proteinskog praha konoplje u organizam je 1 - 2 čajne žlice.

Lako je topljiv u tekućini te je prikladan za dodavanje u šejkove, smoothieje, sokove i razne druge napitke.

Savršeno se sjedinjuje s mnoštvom namirnica pa je idealan za obogaćivanje kako slatkih, tako i slanih jela.

Može se dodati u juhe, kaše, žitarice, jogurte, palačinke, pudinge, kolače i ostale slastice.

Izvor: alternativa-za-vas