HRVATSKI SABOR Okrugli stol Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

Na okruglom stolu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku raspravljano o budućnosti usluge organiziranog stanovanja za osobe s invaliditetom

 

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je prošli četvrtak okrugli stol s temom 'Budućnost usluge - Organizirano stanovanje, socijalna usluga kojom osobe s invaliditetom istinski ostvaruju pravo na život u zajednici'.

U raspravi koja je trajala više od dva sata inicijatori su iznijeli probleme s kojima se susreću pružatelji socijalnih usluga organiziranog stanovanja, govorili su o primjerima loše prakse te su iznijeli prijedloge za rješavanje nagomilanih problema.

U ime inicijatora, Saveza udruga pružatelja usluge organiziranog stanovanja prisutni su bili: Bojana Rozman, predsjednica savjeta Marija Alfirev, članica saveza i ravnateljica Centra za socijalnu inkluziju – Šibenik te Igor Ružić, predsjednik Udruge za autizam – Zagreb.

Igor Ružić svoje je izlaganje započeo s informacijom kako se UAZ odnedavno priključio Savezu udruga pružatelja usluge organiziranog stanovanja jer je bilo važno povezati se s nekim tko razumije probleme s kojima se i UAZ susreće. Naime, UAZ je jedina udruga pružatelj socijalne usluge organiziranog stanovanja za odrasle osobe s autizmom u Hrvatskoj.

- Jedini smo takvi koji za 11 osoba pružamo izvaninstitucionalnu socijalnu uslugu. Možda treba pojasniti zašto postoje udruge koje pružaju socijalnu uslugu. UAZ postoji zato jer su se roditelji organizirali kada su shvatili da moraju sami nešto napraviti. Ne zato što su to htjeli, ne zato što je to bio njihov izbor, nego zato što nisu više znali što napraviti sa svojom djecom kojoj je dijagnosticiran PSA kada su počeli osjećati breme godina.

Što rade udruge? Udruge rade ono što nije napravila država, ono što nije napravio sustav. Sve je krenulo zato što su osnivači htjeli znati ‘Što će biti s našom djecom kada nas više ne bude’. Da postoji sustav, vjerujem da mnogi od nas ne bi ni bili ovdje. Pružamo socijalnu uslugu organiziranog stanovanja od 2010. godine, a radimo ju tako da ju ne možemo pružiti na onaj način na koji bi trebala biti pružena i u skladu s ugovor koji je potpisan s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Mi od ministarstva dobivamo glavarine, ugovorom je definirano da UAZ tim sredstvima treba pokriti sve potrebe korisnika, a to je apsolutno nemoguće, pogotovo ne kada uzmemo u obzir o kakvoj se vrsti poremećaja radi – rekao je u uvodnom izlaganju Igor Ružić.

Marija Alfirev je rekla: - U ovom zakonu stvari se moraju promijeniti oko sudjelovanje korisnika u plaćanju cijene usluge. To je ono što čini diskriminaciju. Primjerice, ljudi koji žive u organiziranom stanovanju ne bi više ni za koji novac otišli živjeti u ustanovu. Zašto? Zato što unatoč malim sredstvima koja su u stvarnosti nedovoljna, udruge zahvaljujući različitim projektima i kretivnosti, ljudima otvaraju puteve prema svijetu rada, prema svijetu slobodnog vremena.

Mi izjednačavamo mogućnosti. Gospođa koja ima 40 godina i koja živi u organiziranom stanovanju radi preko ugovora o radu kod nas u Šibeniku. Prema sadašnjem Zakonu o socijalnoj skrbi, ona mora svim svojim sredstvima sudjelovati u cijeni usluga. Je li to pošteno, je li to uredu? Mi joj pružamo psihosocijalnu podršku koja joj je neizmjerno važna, mi moramo poticati uključivanje u tržište rada kako bi ta osoba jednom mogla izaći iz svijeta organiziranog stanovanja i početi živjeti samostalno jer će moći steći radno iskustvo kao i svatko drugi – kazala je Alfirev.

Cijelu snimku Okruglog stola možete pogledati na video linku.

 

Udruga za autizam - Zagreb